China slaagt in Marslanding

China opende twee jaar geleden in de Gobiwoestijn C-Space Project, een basis om de Marsmissie te simuleren. ©REUTERS

China is na de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten het derde land dat een onbemand ruimtetuig op de rode planeet liet landen.

Zhurong, naar een vuurgod in de Chinese mythologie, heet het ruimtewagentje met zes wielen dat op Mars is geland. De succesvolle operatie zet de grote ruimtevaartambities van Peking in de verf.

Decennia na de ruimterace tussen de VS en de Sovjet-Unie is er een nieuwe wedloop aan de gang. Ditmaal neemt China het voortouw en beent het de achterstand op de VS razendsnel bij. 

China landde in 2019 op de achterzijde van de maan - de 'dark side' die nooit te zien is vanop de aarde -, een primeur. Het land bouwt een eigen ruimtestation en het maakt werk van een satellietsysteem voor navigatie en aardobservatie. De Chinese president Xi Jinping wil dat zijn land tegen 2049 een ruimtesupermacht is.

Sporen van leven vinden

Het Chinese ruimtekarretje rijdt tegen ongeveer 200 meter per uur over het planeetoppervlak en wordt aangedreven door zonne-energie.

China wil met het karretje Zhurong sporen van leven vinden en het oppervlak en de bodem van Mars in kaart brengen. De verkenner rijdt tegen ongeveer 200 meter per uur over het planeetoppervlak en wordt aangedreven door zonne-energie.

China is pas het derde land dat erin slaagt een ruimtetuig te laten landen op Mars, na de Sovjet-Unie en de Verenigde Staten. Landen op Mars is bijzonder moeilijk en duurt ongeveer zeven minuten. Zowat de helft van alle Marsmissies wereldwijd is mislukt.

Zhurong vloog naar Mars aan boord van de ruimtesonde Tianwen-1 die in juli werd gelanceerd. In februari kwam het vaartuig aan bij planeet, na een moeilijke oversteek van 470 miljoen kilometer in ongeveer 200 dagen tijd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud