Franse industrieel Serge Dassault is overleden

Serge Dassault, topman van de Franse groep Dassault. ©REUTERS

De Franse luchtvaartindustrieel en politicus is op 93-jarige leeftijd overleden, meldt het Franse persbureau AFP.

Serge Dassault overleed ten gevolge van hartfalen in zijn kantoor aan de rotonde van de Champs-Elysées, zo liet de familie weten. 

Dassault, die tot vorig jaar senator voor Les Républicains was, zou volgende week in beroep berecht worden voor fiscale fraude, nadat hij in februari 2017 voor fiscale en verkiezingsfraude veroordeeld werd tot een boete van 2 miljoen euro en vijf jaar onverkiesbaarheid. 

Conglomeraat

Serge Dassault was de zoon van de legendarische ondernemer Marcel Dassault, die in 1986 gestorven is. Marcel Dassault legde de basis voor vliegtuigproducent Dassault, die vorig jaar goed was voor 4,8 miljard euro omzet.

Vanuit dat bedrijf ontstond een heel conglomeraat. De Dassault-groep maakt ook software (Dassault Systèmes), is actief in vastgoed, produceert wijn en controleert de mediagroep boven de Franse krant Le Figaro.

Serge Dassault stapte in 1951 in het familiebedrijf. Toen zijn vader overleed, ontpopte hij zich tot een volwaardige industrieel. Hij verzette zich tegen een fusie met het Europese luchtvaartconcern EADS en slaagde erin het bedrijf in familiehanden te houden. In 2000 ruimde hij de baan als voorzitter van Dassault Aviation, maar hij bleef wel voorzitter van de controlerende familieholding boven de industriële groep.

Agusta-affaire

Dassault was de op drie na rijkste ondernemer van Frankrijk. Zijn vermogen wordt op meer dan 19 miljard euro geraamd.

Niet alleen in de afgelopen jaren kwam de ondernemer in aanvaring met het gerecht. In 1998 werd hij door het Belgische Hof van Cassatie veroordeeld voor zijn rol in de Agusta-affaire, fraude bij de aankoop van helikopters door het Belgische leger.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect