Frère stapt niet in Sonaca

De fabriek van Sonaca in Gosselies ©Anthony Dehez

Het investeringsfonds Ergon van de Belgische miljardair Albert Frère stapt niet in de Waalse fabrikant van vliegtuigonderdelen Sonaca.

Dat heeft de Waalse minister van Economie Pierre-Yves Jeholet (MR) verklaard. Sonaca is voor 97 procent in handen van de Waalse overheid via de holding SRIW.

In september werd bekend dat het investeringsfonds Ergon van de GBL-holding die wordt gecontroleerd door Albert Frère, onderhandelde over de aankoop van een belang van 25 à 30 procent in Sonaca. Dat zou de Waalse overheid een slordige 75 miljoen euro opleveren en Sonaca waarderen op meer dan 250 miljoen euro.

Die onderhandelingen zijn nu afgebroken. Volgens bronnen omdat geen overeenstemming werd bereikt over de prijs en over uitstapclausules. Volgens Jeholet was de instap van Ergon een 'opportuniteit', geen noodzaak.

Sonaca is vooral gespecialiseerd in de productie van aanvalsboorden. Dat zijn onderdelen van de vleugels van vliegtuigen. Die levert het aan fabrikanten als Airbus, Dassault en Embraer.

Sonaca kocht dit jaar de beursgenoteerde sectorgenoot LMI Aerospace - omzet 346 miljoen dollar, verlieslatend - een deal van 406 miljoen euro. Sonaca heeft filialen in Roemenië, Canada, Brazilië en China en boekte vorig jaar een omzet van 399 miljoen euro en 39 miljoen euro winst met 2.390 werknemers.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect