Advertentie
Advertentie

George Forrest verkoopt wapenbedrijf New Lachaussée

George Forrest geeft de fakkel bij New Lachaussée na bijna dertig jaar door. ©Thierry du Bois

De Belgische-Congolese zakenman George Forrest heeft het Luikse wapenbedrijf New Lachaussée verkocht aan dochterbedrijven van de Braziliaanse munitiereus CBC. Hij zet zo een punt achter bewogen decennia waarin hij met het bedrijf vaak botste met de politiek.

New Lachaussée is gespecialiseerd in machines die gebruikt worden voor de productie van kogels en ontstekingsmechanismen. Het Luikse bedrijf realiseerde in 2019 een omzet van zo'n 35 miljoen euro en een bedrijfswinst van 1,4 miljoen. In 2018 zette het een grote stap vooruit via de overname van zijn sectorgenoot Fritz Werner en groeide het uit tot een wereldmarktleider in zijn metier.

Forrest kocht New Lachaussée in het begin van jaren 90. Tot 2016 was hij alleen aan boord. Dat jaar kwam het Waals Gewest via de publieke investeringsmaatschappij SRIW in het kapitaal (20%). Forrest behield de rest van de aandelen.

New Lachaussée komt nu in handen van het Duitse Magtech Europe en het Tsjechische Ceska Zbrojovka Defence, allebei onderdelen van de Braziliaanse munitiereus CBC. Dat is een van de grootste spelers in de munitiesector. Hij heeft wereldwijd zo'n 3.500 werknemers en produceert elk jaar ongeveer 1,5 miljard kogels. CBC levert onder meer kogels aan de NAVO. New Lachaussée blijft in de CBC-groep een onafhankelijke entiteit.

De SRIW blijft volgens onze informatie voorlopig nog aan boord.

Weinig plezier

Forrest beleefde weinig plezier aan de redding van New Lachaussée. Uiteindelijk was de overname zowat 30 jaar geleden niet meer dan een vriendendienst aan de Luikse Parti Socialiste. Hij kwam geregeld in opspraak, omdat hij in de defensie-industrie zat. Dat was onder meer het geval bij een levering van een munitielijn aan Tanzania. Ook al had hij daarvoor een Waalse wapenexportvergunning gekregen, toch ging Buitenlandse Zaken dwars liggen omdat het een smet was op het Afrikabeleid.

Forrest beleefde weinig plezier aan de redding van New Lachaussée. Uiteindelijk was de overname zowat 30 jaar geleden niet meer dan een vriendendienst aan de Luikse Parti Socialiste.

Ondertussen zat het Waals Gewest via de investeringsmaatschappij SRIW voor 20 procent in New Lachaussée, waardoor Forrest wat meer politieke rugdekking had. Maar het bleef moeilijk, zeker bij de recente besprekingen van een belangrijk contract met Taiwan. De Chinese autoriteiten zetten grote druk op de Waalse regering, maar die gaf toch groen licht voor de deal.

'New Lachaussée is dankzij ons wereldmarktleider geworden, maar het was voor ons geen kernmetier. De bedoeling is dat Forrest de middelen verder investeert in de agro-industrie in Congo', zegt Pierre Chevalier, voormalig staatssecretaris en voorzitter van de raad van bestuur van het Luikse bedrijf.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud