Advertentie

Grote fusie van Amerikaanse defensiebedrijven

©REUTERS

Luchtvaartspecialist United Technologies fuseert met de defensiegroep Raytheon tot de nieuwe mastodont Raytheon Technologies.

In de Verenigde Staten werd zondag een nieuw, groot defensie- en luchtvaartbedrijf gesmeed door de fusie van United Technologies met Raytheon. De nieuwe mastodont heet Raytheon Technologies en zal van alles produceren, van motoren van F-35-gevechtsvliegtuigen over ruimtepakken tot Patriot-raketsystemen.

De fusiegroep biedt voordelen tot kostenbesparing, verhoogt de slagkracht qua onderzoek en ontwikkeling en verenigt twee bedrijven met erg aanvullende activiteiten. United Technologies verkoopt uitrusting zoals cockpitelektronica en communicatieapparatuur aan producenten van vliegtuigen voor de burgerluchtvaart, zoals Boeing. Het produceert ook motoren en landingsgestellen voor militaire en burgervliegtuigen.

Raytheon verkoopt vooral aan de Amerikaanse overheid uitrusting voor militaire vliegtuigen en raketten. Het maakt bijvoorbeeld de Tomahawk-kruisraket en Patriot-raketsystemen.

Begin 2020

Hoewel United Technologies met een beurswaarde van 114 miljard dollar ruim dubbel zo veel waard is als Raytheon (52 miljard dollar) kwamen beide bedrijven overeen een fusie van gelijken door te voeren. De fusie zal in de eerste helft van volgend jaar haar beslag krijgen, omdat United Technologies eerst, zoals al eerder aangekondigd, zijn divisies Carrier (airconditioning) en Otis (liften) wil afstoten om volledig op luchtvaart te kunnen focussen.

De fusiegroep creëert een mastodont met een waarde van zo'n 120 miljard dollar, met een sterke positie op de markten van de burger- en de militaire luchtvaart. Samen stellen United Technologies en Raytheon wereldwijd zo'n 180.000 mensen tewerk.

In de deal kwamen de twee bedrijven overeen dat Raytheon-aandeelhouders voor elk aandeel Raytheon 2,3348 aandelen krijgen in de fusiegroep. UTC-aandeelhouders zullen in die nieuwe groep ongeveer 57 procent van de aandelen bezitten, de Raytheon-aandeelhouders de resterende 43 procent. UTC zal er acht van de vijftien zitjes in de raad van bestuur bezetten, Raytheon de rest.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud