Grote raketten zijn terug van weggeweest

De Falcon Heavy op het lanceerplatform van Cape Canaveral in de VS. ©EPA

Als het weer boven Florida het toelaat, lanceert SpaceX van Elon Musk dinsdag voor het eerst zijn Falcon Heavy, de krachtigste raket in bijna een halve eeuw. De lancering vormt het startschot voor een nieuwe generatie ruimteraketten.

Zonder verdere tegenslag vertrekt dinsdagmiddag, na meerdere jaren van uitstel, de Falcon Heavy voor zijn doopvlucht. Het is de krachtigste lanceerraket die de mens de ruimte instuurt sinds 1973. Toen vloog de laatste Saturn V van de NASA naar de maan. Treffend genoeg staat de Falcon Heavy klaar op dezelfde lanceerbasis in Cape Canaveral, Florida.

De Falcon Heavy bestaat uit een combinatie van drie Falcon 9-raketten, de werkpaarden van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van de ondernemer/miljardair Elon Musk. De Falcon 9 brengt al enkele jaren satellieten in een baan om de aarde voor verschillende opdrachtgevers en vervoert voor de NASA cargo naar het internationale ruimtestation ISS. De raket ontketende een revolutie omdat het eerste gedeelte ervan verticaal kan landen, wat de prijs aanzienlijk drukt.

Ik hoop dat hij hoog genoeg vliegt en de lanceerbasis niet beschadigt, mocht hij ontploffen.
elon musk
topman spacex

Een grotere raket betekent plaats voor grotere satellieten, telescopen en andere vracht. Uiteindelijk is SpaceX van plan ook mensen te vervoeren, iets wat het nog nooit heeft gedaan. Voor het einde van het jaar wil het bedrijf met de Falcon Heavy twee rijke toeristen een rondje rond de maan laten vliegen, al lijkt die timing zeer onrealistisch.

Jeff Bezos

De Falcon Heavy is de eerste van een nieuwe generatie raketten die wordt klaargestoomd om de komende jaren ambitieuzere ruimtereizen te maken. Jeff Bezos van Amazon, als techmiljardair een collega van Musk, bereidt met zijn ruimtebedrijf Blue Origin de New Glenn voor. Die moet in 2020 debuteren. De NASA werkt aan zijn Space Launch System, een peperdure opvolger van de Saturn V die de Amerikanen weer in staat moet stellen naar de maan en uiteindelijk naar Mars te vliegen.

De Falcon Heavy zal een exemplaar van de Tesla Roadster meenemen, die in een baan rond de zon zal gaan vliegen. ©EPA

Het Europese ruimtevaartagentschap ESA sleutelt dan weer aan de Ariane 6, de opvolger van zijn huidige standaardraket Ariane 5. En zelfs SpaceX denkt al verder. Na de Falcon Heavy moet de BFR volgen: de Big Fucking Rocket.

Ondanks de ambities drukt Musk voor vandaag al een tijdje de verwachtingen. ‘Ik hoop dat hij hoog genoeg vliegt en de lanceerbasis niet beschadigt, mocht hij ontploffen’, zei Musk vorig jaar. Maar een stunt kan er wel af. Als testcargo zit in de laadruimte van de Falcon Heavy een Tesla roadster, een elektrische sportwagen van zijn andere bedrijf, met een astronautenpop aan het stuur. De auto wordt voor de eeuwigheid in een baan om de zon gestuurd. Tijdens de lancering knalt Space Oddity van David Bowie door de boxen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud