Advertentie

Koper kan Sabca-belegger uitroken

Een arbeider aan het werk in een fabriek van Sabca. ©BELGA

Het aandeel Sabca is donderdag met 20,3 procent gestegen naar 17,80 euro. Beleggers anticiperen op een bod nu de Belgische luchtvaartgroep te koop staat.

De Franse groep Dassault kondigde woensdag aan dat ze Sabca in de etalage zet. Dat is een verrassing, want Dassault kocht vorige maand het belang van 43,57 procent van Fokker in Sabca. Aangezien Dassault al een belang van 53,28 procent had, bezit het 96,85 procent van Sabca.

Wie dat pakket van 96,85 procent koopt, zal op zijn minst een verplicht bod moeten uitbrengen tegen het hoogste van of het 30-daagse koersgemiddelde of de hoogste prijs betaald door de bieder gedurende de afgelopen twaalf maanden. Dat zegt de toezichthouder FSMA.

Squeeze-out

Als de bieder een verplicht bod uitbrengt op de resterende 3,15 procent, kan hij daarna een vereenvoudigde squeeze-out lanceren. Een squeeze-out is een uitrookbod om een aandeel van de beurs te halen. Anders dan bij een vrijwillig bod, volstaat voor een vereenvoudigde squeeze-out na een verplicht bod dat de bieder 95 procent van de stemgerechtigde aandelen bezit. Hij hoeft via het bod geen 90 procent van de vrij verhandelbare aandelen opgehaald te hebben.

Wie het pakket Sabca-aandelen van Dassault koopt, moet een verplicht bod uitbrengen.
FSMA

Sabca produceert vliegtuigonderdelen voor onder meer Airbus-toestellen en doet ook het onderhoud van toestellen van de Belgische luchtmacht. Het boekte in 2018 opnieuw winst na een reorganisatie. Bovendien stortte Sabca zich twee jaar geleden op de dronemarkt, een sector die boomt. Het tekende vorig jaar een samenwerkingsakkoord met de baggeraar DEME om drones in te zetten voor de inspectie van windmolenparken. Daardoor is Sabca aantrekkelijk als overnameprooi. Sabca telt 1.000 werknemers in Belgiƫ, in Brussel, Charleroi en Lummen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud