Lancering SpaceX-raket uitgesteld

De twee astronauten zaten al klaar in de capsule toen de lancering werd afgeblazen. ©AFP

Slecht weer maakt dat de lancering van de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds 2011 wordt uitgesteld tot zaterdag.

De Crew Dragon van SpaceX, het ruimtevaartbedrijf van Elon Musk, gaat nog niet de ruimte in. De capsule, die met een Falcon 9-raket van SpaceX woensdag om 22.33 uur onze tijd gelanceerd zou worden, zou met twee astronauten aan boord vertrekken naar het internationale ruimtestation ISS. Maar het weer rond de ruimtebasis Cape Canaveral is te slecht. De kans op bliksem is te groot. Dat maakt het te gevaarlijk om op te stijgen.

Ruim een kwartier voor de lancering besloot de vluchtleiding te stoppen met aftellen. De eerstvolgende mogelijkheid voor een lancering is zaterdag.

Ruimtepakken

Aan boord van de raket zaten de astronauten Douglas Hurley en Bob Behnken. Ze zaten in ruimtepakken klaar in hun stoelen toen het besluit kwam om te stoppen met aftellen.

Het moest de eerste keer worden dat een commercieel bedrijf mensen in een baan rond de aarde brengt. De Crew Dragon is ook de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht sinds in 2011 de spaceshuttle uit dienst werd genomen. De Verenigde Staten waren de afgelopen jaren afhankelijk van aartsrivaal Rusland om mensen naar het ISS en terug te brengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud