Michel Hofman nieuwe stafchef leger

Viceadmiraal Michel Hofman zal de komende vier jaar de Belgische strijdkrachten leiden. ©BELGA

De nummer twee van het leger, viceadmiraal Michel Hofman, wordt de nieuwe Chef Defensie (CHOD). Dat besliste de ministerraad.

Minister van Defensie Philippe Goffin (MR) stelde de nieuwe stafchef van het leger dinsdag al meteen voor in de Kamercommissie Defensie. Viceadmiraal Michel Hofman (59) volgt op vrijdag 10 juli de 63-jarige Marc Compernol als Chef Defensie (CHOD) op. Compernol gaat na 48 jaar militaire dienst met pensioen. Hofman, die nu als vice-CHOD al de nummer twee van het leger is, zal de komende vier jaar de Belgische strijdkrachten leiden.

'Het is dankzij het professionalisme, de inzet en de permanente beschikbaarheid ten voordele van de natie, zowel in binnen- als buitenland, dat Defensie meer dan ooit relevant en belangrijk is voor onze maatschappij. Hun inzet in de strijd tegen het coronavirus toont dit nogmaals aan. Defensie zal onder de leiding van Michel Hofman ook in de komende jaren haar maatschappelijke rol verder vervullen', liet Goffin in een persbericht weten.

Als gewezen chef van de marine stond Hofman met stip genoteerd, 'omdat het nu aan de marine is', klinkt het. Compernol stond aan het hoofd van de landmacht. Zijn voorganger was de gewezen baas van de luchtmacht. Bovendien is het een ongeschreven regel dat Nederlandstaligen en Franstaligen om beurt de leiding krijgen over het leger. Hofman, die in West-Vlaanderen woont, was de enige Franstalige kandidaat. 'Hij spreekt beter West-Vlaams dan de West-Vlamingen zelf', klinkt het in legerkringen.

Moeilijke taak

Hofman staat voor een moeilijke taak. Er is geïnvesteerd in nieuw legermateriaal, zoals de aankoop van de F-35-gevechtsvliegtuigen, nieuwe fregatten, gepantserde voertuigen en drones, maar het leger heeft dringend nood aan bijkomende middelen. Eerder berekende de legertop dat er in deze legislatuur 2 miljard euro moet bijkomen. Dat is nodig om het nieuw aangekochte materiaal af te kunnen betalen en in te zetten. Het leger moet ook een inspanning doen om voldoende mensen met de juiste profielen te rekruteren. Dat geïnvesteerd moet worden in het personeel, was de nagel waarop Compernol de jongste jaren almaar klopte.

2 miljard
Bijkomende middelen
Volgens de legertop moet er dit jaar 2 miljard euro bijkomen om het aangekochte materiaal te kunnen inzetten en mensen met de juiste profielen aan te trekken.

Over de inhoudelijke oriëntering van de nieuwe legerbaas moet er binnenkort meer duidelijkheid komen. Hofman zal wellicht op korte termijn in de Kamer worden uitgenodigd voor een gedachtewisseling.

Hofman haalde het van twee Nederlandstalige kandidaten. Claude Vande Voorde, de gewezen kabinetschef van voormalig minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA), was ook kandidaat. Hij staat aan het hoofd van de militaire inlichtingendienst ADIV. Jan Hennes, de nummer een van de hr-dienst, was eveneens in de running. Hij zit mee in de cockpit van het team dat de transformatie van het leger in goede banen moet leiden. Dat transitieteam staat onder leiding van Marc Thys, die genoemd wordt als toekomstige vice-CHOD. 

Franstalige legertop

Met de benoeming van Hofman tot stafchef ziet het ernaar uit dat de hele legertop Franstalig wordt. Dat was nooit eerder het geval. De Franstalige generaal Pierre Gerard staat aan het hoofd van de landcomponent. Bij de luchtmacht krijgt de Franstalige Thierry Dupont de leiding na het afzwaaien van de Nederlandstalige Frederik Vansina.

Bij de marine staat de Franstalige Tanguy Bodman klaar om de Nederlandstalige admiraal Wim Robberecht op te volgen. Bij de medische component heeft de Franstalige Pierre Neyrinck de touwtjes in handen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud