Advertentie
Advertentie

Musk biedt 'binnen enkele weken' overal internet aan via satellieten

De Starlink-satellieten worden in groepen van 60 de ruimte ingestuurd, wat leidt tot indrukwekkende beelden van 'lijnen' van satellieten in de lucht. ©ISOPIX

De miljardair en Tesla-baas Elon Musk verwacht met zijn satellietnetwerk Starlink binnenkort overal ter wereld breedbandinternet te kunnen aanbieden, behalve in de poolgebieden. Hij mikt op 500.000 gebruikers binnen een jaar.

'Waarschijnlijk is het een kwestie van weken', zei Musk in een videogesprek, dat werd uitgezonden op het Mobile World Congress in Barcelona.

Ruwweg een op de vijf aardbewoners, vooral in Afrika en Centraal-Azië, heeft nog geen toegang tot het internet. Door duizenden satellieten rond de aarde te plaatsen wil Starlink ook breedbandinternet aanbieden in afgelegen gebieden waar geen glasvezelnetwerken liggen.

De onderneming heeft al meer dan 1.500 satellieten in de ruimte. Die worden in groepen van 60 de ruimte ingestuurd, wat leidt tot indrukwekkende beelden van 'lijnen' van satellieten in de lucht. De eerste Starlink-trein werd in mei 2019 de lucht ingeschoten.

30 miljard
Er is veel geld gemoeid met het project. Initiatiefnemer Elon Musk schat de totale investeringskosten over meerdere jaren tussen 20 miljard en 30 miljard dollar.

Starlink biedt al internet aan in meer dan tien landen en telt bijna 70.000 gebruikers. ‘Ik denk dat we op weg zijn naar een paar honderdduizend gebruikers, mogelijk meer dan 500.000 binnen twaalf maanden’, aldus Musk.

Miljardeninvestering

Er is heel veel geld mee gemoeid. Musk schat de totale investeringskosten over meerdere jaren tussen 20 miljard en 30 miljard dollar.

Experts gaven eerder al aan dat het waarschijnlijk nog jaren duurt voor het bedrijf, dat een onderdeel is van Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX, echt geld kan verdienen. Starlink wil op prijs kunnen concurreren met aanbieders van bekabelde internetverbindingen, maar het is maar de vraag of dat gaat lukken.

Amazon

Ook Amazon en Facebook werken aan internetsatellieten, terwijl Apple eerder aankondigde satellieten te willen gebruiken voor internet. Amazon-oprichter Jeff Bezos plant met zijn ruimtebedrijf Blue Origin een eigen communicatienetwerk, onder de codenaam ‘Project Kuiper’. De eerste satelliet moet nog de lucht in, maar Bezos hoopt tegen 2026 de helft van de 3.200 geplande tuigen in een baan om de aarde te hebben.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud