NASA lanceert sonde die zon gaat 'aanraken'

©EPA

Op Cape Canaveral in het Amerikaanse Florida is zondag om 03.31 uur lokale tijd (09.31 uur Belgische tijd) de zonnesonde Parker gelanceerd. Die zal dichter bij de zon komen dan een ruimtetuig ooit geweest is.

Dat heeft de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA gemeld. De lancering, met een Delta IV Heavy raket, gebeurde een dag later dan oorspronkelijk voorzien vanwege een technisch probleem op het allerlaatste moment.

De Parker Solar Probe-missie is de eerste die de zonnecorona zal betreden. De sonde zal in een periode van 7 jaar 24 banen rond de zon afleggen. Verschillende keren zal ze zich op een afstand van minder dan 7 miljoen kilometer van de oppervlakte van de zon bevinden, en daar temperaturen tot 1.127 graden Celsius tegenkomen.

De missie heeft ook een Belgisch kantje. Zo ontwikkelde het ruimtevaartcentrum van de universiteit van Luik één van de vier instrumenten aan boord, de WISPR of Wide-Field Imager For Solar Probe Plus. Het gaat om twee telescopen die opnames maken van de corona en de zonnewind.

Aan het project hangt een prijskaartje van 1,5 miljard dollar. In november volgt al de eerste ontmoeting met de zon. De missie is genoemd naar de intussen 91-jarige astrofysicus Eugene Parker, die 60 jaar geleden het bestaan van zonnewind aantoonde. 

De zonnesonde wil onder meer onderzoeken hoe het komt dat de atmosfeer van de zon aan steeds hoger tempo uitbreidt. De wetenschappelijke instrumenten aan boord worden beschermd door een revolutionair nieuw soort hitteschild.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect