opmerkelijk

Nederlandse student vliegt met Jeff Bezos naar ruimte

Oliver Daemen. ©VIA REUTERS

Een 18-jarige Nederlander vergezelt Amazon-oprichter Jeff Bezos, diens broer en de 82-jarige luchtvaartpionier Wally Funk op hun ruimtereis. Hij wordt zo de jongste astronaut ooit.

Met Oliver Daemen is het vierkoppige gezelschap voor de dinsdag geplande ruimtevlucht van Blue Origin - het ruimtebedrijf van Amazon-stichter Jeff Bezos - compleet. Voor de Tilburgse student komt de trip als een verrassing, want eigenlijk was het zitje voorbehouden voor een anonieme koper die 28 miljoen dollar neertelde.

Wegens 'een agendaconflict' haakt die persoon in extremis af, waardoor het ticket doorschuift naar de door ruimtevaart gepassioneerde Oliver. Hij en zijn vader - de niet onbemiddelde oprichter van een Nederlandse investeringsmaatschappij - hadden bij de veiling ook meegeboden op het felbegeerde plekje. Hoeveel vader en zoon Daemen daarvoor veil hadden, is niet bekend. Ze strandden op de tweede plek.

Privépiloot

Als de eerste suborbitale vlucht van ongeveer een halfuur goed verloopt, wordt Daemen, die een brevet als privépiloot heeft, de jongste astronaut ooit. Zijn medepassagier Wally Funk snoept met haar 82 lentes dan weer het record van oudste astronaut ooit af van de Amerikaan John Glenn.

De jonge Nederlander, die donderdag halsoverkop naar Texas vertrok voor een korte astronautentraining, vindt het allemaal 'onvoorstelbaar gaaf'. 'De vlucht naar en in de ruimte duurt maar tien minuten, maar ik weet nu al dat dit de meest bijzondere minuten van mijn leven worden', zegt hij.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud