opmerkelijk

Noorwegen parkeert peperdure gevechtsvliegtuigen in tenten

De F-35 beschikt over stealth-technologie zodat het vliegtuig onzichtbaar blijft voor de vijand. ©REUTERS

De eerste nieuwe F-35-gevechtsvliegtuigen zijn aangekomen in Noorwegen, maar de hangars zijn pas tegen 2020 klaar.

Noorwegen heeft voor miljarden euro's 52 hoogtechnologische gevechtsvliegtuigen gekocht, maar de geplande hangars om ze in onder te brengen zijn pas klaar tegen 2020.

Een woordvoerder van de luchtmacht bevestigde aan het persbureau NTB dat voorlopig tenten uit kunststof gebruikt worden, omdat de hangars pas over ruim twee jaar beschikbaar zijn. Zeker 22 toestellen krijgen een voorlopig onderdak.

'We weten al jaren dat die vliegtuigen komen. Ik ben gewoon geschokt', verklaarde defensie-expert Ståle Ulriksen in de krant Adresseavisen.

België

De Amerikaanse F-35 is een van de resterende kandidaten om de verouderde F-16's van het Belgische leger te vervangen. De Britse Eurofighter Typhoon zit ook nog in de race. De Franse Rafales van Dassault Aviation is eigenlijk begin oktober afgevallen omdat Frankrijk niet reglementair antwoordde op de Belgische offerte voor de opvolging van de F-16-gevechtsvliegtuigen. Maar Frankrijk voert de druk op om de Rafales toch nog een kans te geven.

De F-35 van Lockheed Martin beschikt over stealth-technologie, die het toestel onzichtbaar maakt voor de vijand, en haalt een snelheid van 1.930 km/uur. Er zijn momenteel meer dan 200 F-35’s wereldwijd actief. Het toestel beschikt over een uitgebreid sensorenpakket. Gegevens die deze sensoren verzamelen, kan de piloot onmiddellijk delen met de militaire leiding op zee, in de lucht of op de grond. 

De prijzen van een F-35-contract variëren van 95 tot 122 miljoen dollar, afhankelijk van het type.

 

Video van Lockheed Martin om de F-35 in België aan te prijzen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect