Advertentie
Advertentie

Oostendse defensiespecialist komt in Britse handen

Clemaco is sinds 1964 partner van de Belgische Zeemacht en is actief op de marinebasis van Zeebrugge.

Het Oostendse familiebedrijf Clemaco, dat onder meer verantwoordelijk is voor het onderhoud van de Belgisch marineschepen, komt in handen van de Britse defensie- en ruimtevaartspecialist Serco.

Het Britse Serco onderhoudt schepen voor verschillende grote zeemachten, waaronder de Amerikaanse, de Australische en de Royal Navy. Het exploiteert en onderhoudt meer dan 1.000 vaartuigen op meer dan 30 locaties wereldwijd. Dat gaat van de nieuwste generatie ijsbrekers tot complexe onderzeeërs.

De marineactiviteit van Serco is goed voor een omzet van 1,2 miljard pond (1,7 miljard euro) of een derde van de totale omzet. Die liep vorig jaar op tot 3,8 miljard pond, goed voor een bedrijfswinst van 179 miljoen pond (209 miljoen euro). Serco is een van de grootste ter wereld op het vlak van marineondersteuning. Behalve in defensie en ruimtevaart is de groep ook actief in justitie en immigratie (gevangenissen en opvangcentra), vervoer en gezondheidszorg.

In België levert Serco ondersteunende diensten - van onderhoud tot IT-beheer - voor Defensie, de Europese instellingen en internationale organisaties. Het stelt hier meer dan 200 mensen te werk.

Clemaco was op zoek naar een overnemer. We kennen elkaar al lang en werken ook samen.
Miguel Delacroix
Algemeen directeur Serco België

'Clemaco was op zoek naar een overnemer', zegt de algemeen directeur van Serco België, Miguel Delacroix. 'We kennen elkaar al lang en werken ook samen. Wij werken voor het Belgische leger, maar nog niet voor de marine. Dank zij de overname van Clemaco kunnen we onze corebusiness ook in België uitoefenen.' Volgens Delacroix zijn de twee bedrijven in België volledig complementair. 'Er vallen dus geen ontslagen.' De huidig CEO van Clemaco, Frank Verdonck, blijft op post. De naam Clemaco blijft behouden. Bij het Oostendse bedrijf werken 150 mensen.

Familie Verdonck

Clemaco was tot nu eigendom van de familie Verdonck. Voormalig topman Willy Verdonck, die in 2011 overleed, was een bekend zakenman. Hij was ook jaren concessionaris van de casino's van Oostende, Spa en Chaudfontaine.

Clemaco is sinds 1964 partner van de Belgische Zeemacht en is actief op de marinebasis van Zeebrugge. Het bedrijf werkt ook al tientallen jaren voor Defensie, de Belgische politie, de Civiele Bescherming, de douane en andere overheidsdiensten én voor de Nederlandse marine.

De groep onderhoudt schepen, zoekt met sonarmateriaal naar objecten in het water, geeft trainingen en verkoopt onder andere onderwatertoestellen, duikuitrustingen en pompsystemen om olielekken te bestrijden. Met het Belgische leger heeft het contracten voor het onderhoud van mijnenjagers, de installatie van noodgeneratoren en de levering van mijndetectoren. Dat gebeurt via twee Belgische bedrijven: Clemaco Trading en Clemaco Contracting. 90 procent van de 11 miljoen euro omzet komt van de marine.

Panama Papers

Clemaco dook enkele jaren geleden op in de fameuze Panama Papers. De familie Verdonck bleek al jaren te werken met een vennootschap in Panama die boven haar vennootschappen in Luxemburg staat. De familie had er ook een stichting. Die belastingconstructie lag heel gevoelig omdat Clemaco tal van contracten kreeg van het Belgische leger. Na die bekendmaking kreeg Clemaco eind 2016 toch een verlenging van zijn zesjarige contract voor het onderhoud van de Belgische én de Nederlandse marine. Frank Verdonck diende een verzoek tot fiscuale regularisatie in bij de BBI.

De Belgische en de Nederlandse marine willen hun vloot tegen 2030 vernieuwen. Daarvoor wordt 2 miljard euro geïnvesteerd in de bouw van 12 nieuwe mijnenjagers. De eerste zou in 2024 worden opgeleverd. Delacroix: 'Clemaco heeft een onderhoudscontract met de Belgische marine tot 2023. We hopen dat te kunnen vernieuwen.' Delacroix wou niet zeggen hoeveel is betaald voor Clemaco.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud