Advertentie
Advertentie

Oud-defensietak van Barco krijgt vierde eigenaar in zes jaar tijd

De beeldschermen van ScioTeq zitten in alle Amerikaanse vliegdekschepen en duikboten. ©Ans Brys

Het Amerikaanse investeringsfonds Open Gate Capital betaalt 200 miljoen euro voor de overname van ScioTeq, de Kortrijkse ontwikkelaar en producent van beeldschermen voor vliegtuigen en militaire voertuigen.

ScioTeqs brug met het oude moederbedrijf Barco werd twee jaar geleden letterlijk afgebroken. Sindsdien heeft ScioTeq geen banden meer met Barco. Maar de productie gebeurt nog wel in het vroegere hoofdkantoor van Barco aan het Kortrijkse Kennedy-park. Met een nieuwe eigenaar wil CEO-voorzitter Frank Timmermans ScioTeq snel laten groeien, onder meer door op zoek te gaan naar overnameprooien.

ScioTeq maakt gespecialiseerde beeldschermen voor vliegtuigen, militair materieel en controletorens op luchthavens. In China en de VS zijn de beeldschermen in de controletorens van alle vliegvelden en luchtverkeerbeleidingscentra van Kortrijkse makelij. Net als op alle vliegdekschepen en duikboten van het Amerikaanse leger. Ook de F-35 Joint Strike Fighter, die in ons land op termijn de F-16 gevechtsvliegtuigen vervangt, heeft onderdelen van ScioTeq.

De essentie

  • De Kortrijkse beeldschermenfabrikant ScioTeq komt in Amerikaanse handen.
  • Het investeringsfonds Open Gate Capital waardeert het bedrijf op 200 miljoen euro.
  • ScioTeq maakt beeldschermen voor de luchtvaart- en defensie-industrie.
  • Onder de nieuwe aandeelhouder gaat ScioTeq op ovenamepad.

ScioTeq koopt lcd-beeldschermen in Azië en haalt ze in Kortrijk helemaal uit elkaar. Er wordt alleen met lcd-technologie gewerkt. ‘Microled en oled, die je veel in televisies ziet, zijn voor ons nog niet geschikt. Hun beeldkwaliteit verslechtert na een jaar of vijf aanzienlijk. Dat kunnen we niet hebben', zegt Timmermans. In steriele cleanrooms worden op de beeldschermen vervolgens extra lagen aangebracht om ze steviger te maken, minder vermoeiend voor de ogen, leesbaar in vol zonlicht...

De beeldschermen zijn bijna allemaal maatwerk. Doorgaans worden van hetzelfde product niet meer dan zes of zeven achter elkaar gemaakt. In de cleanroom van ScioTeq werken vooral vrouwen. 'Vanwege het fijne handwerk', zegt Timmermans.

De schermen krijgen tot negen extra lagen. Vervolgens belanden ze in een duurzaam harnas en worden ze in verschillende martelkamers tot het uiterste getest. De nieuwste aanwinst is een kamer waarin de temperatuur in een minuut tijd 40 graden kan stijgen of zakken. Alleen beeldschermen die dat soort mishandeling foutloos doorstaan, kunnen worden geleverd. Ongeveer 15 procent van de beeldschermen voor de luchtvaart sneuvelt in deze tests. Als ze de productiehal in Kortrijk verlaten, kosten de schermen 10.000 tot 60.000 dollar per stuk. Jaarlijks worden er zo'n 12.000 in de fabriek gemaakt.

Toenmalig Barco-CEO Eric Van Zele had zijn luchtvaart- en defensiedivisie al jaren in de etalage staan toen ze in 2015 voor 150 miljoen euro verkocht werd aan het industriële conglomeraat Esterline. Amper vier jaar later werd Esterline overgenomen door de Amerikaanse producent van luchtvaartonderdelen TransDigm.

ScioTeq-voorzitter en -CEO Fank Timmermans heeft van de nieuwe aandeelhouders een lijstje met overnameprooien ontvangen. ©Wouter Van Vooren

Onder die nieuwe eigenaar heeft ScioTeq een stevige sanering doorgevoerd. De productievestigingen in Toulouse (Frankrijk) en Everett (VS) werden gesloten. Alle beeldschermen worden in Kortrijk gemaakt. Een derde van het personeel verdween. Van de 600 zijn er nog zo’n 400 over, van wie het merendeel in Kortrijk werkt. Verder heeft het bedrijf nog een dertigtal vacatures. Geen sinecure in West-Vlaanderen, waardoor Timmermans zelfs in Frankrijk actief personeel werft.

In de fabriek in Kortrijk werken zo'n 300 mensen. ©rv

Het bedrijf kreeg in 2019 een nieuwe naam: ScioTeq. ‘Dat spreek je uit als See You-tec’, zegt commercieel directeur Kristof Vierin. Toch beschouwde TransDigm het Kortrijkse bedrijf uiteindelijk als zonevreemd, waardoor een nieuwe eigenaar gezocht en gevonden werd: de Californische investeringsmaatschappij Open Gate Capital.

Eerst moet de cashflow naar omhoog, dan gaan we op overnamepad.
Frank Timmermans
CEO-voorzitter ScioTeq

Open Gate Capital waardeert ScioTeq op 200 miljoen euro en heeft CEO-voorzitter Timmermans meteen een duidelijke opdracht gegeven: groeien. ‘Eerst moet de cashflow naar omhoog, dan gaan we op overnamepad’, zegt Timmermans, die naar verluidt van de nieuwe aandeelhouders al een lijstje met potentiële prooien kreeg.

Ondanks corona heeft ScioTeq een puik jaar achter de rug. De luchtvaart zat in het dal, maar ScioTeq levert ook beeldschermen aan zakenvliegtuigen en die markt deed het erg goed tijdens de coronacrisis. En de defensieopdrachten, goed voor meer dan de helft van de omzet, liepen gewoon door.

Op een omzet van 115 miljoen euro maakte ScioTeq vorig jaar een bedrijfswinst van 23 miljoen euro. Daarmee staat het bedrijf er aanzienlijk beter voor dan toen het zes jaar geleden door Barco werd verkocht: toen was er op een omzet van 106 miljoen euro een verlies van 14,8 miljoen euro. Nu is er een winstmarge van 20 procent. 'Die moet dit jaar naar 25 procent’, zegt Timmermans.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud