Advertentie

Richard Branson verkoopt voor 300 miljoen dollar aandelen in ruimtevaartbedrijf

Richard Branson troefde Jeff Bezos af in de commerciële ruimterace. ©AFP

De Britse miljardair Richard Branson verkoopt voor de tweede keer in enkele maanden een pakket aandelen van Virgin Galactic, het bedrijf waarmee hij begin deze maand geschiedenis schreef in de commerciële luchtvaartindustrie.

Volgens documenten die het persagentschap Bloomberg kon inkijken, verkocht Branson ruim 10 miljoen aandelen - ongeveer 4 procent van het bedrijf. Hij houdt een belang van 18 procent over en blijft de grootste aandeelhouder.

Virgin Galactic, dat onderdeel is van zijn luchtvaartholding, plant volgend jaar te beginnen met toeristische ruimtereizen en troefde vorige maand Amazon-miljardair Jeff Bezos af met de eerste commerciële trip naar de ruimte. Zo voegt Branson ruimtereizen toe aan zijn erg divers trackrecord. Wat ooit met een platenlabel begon, is uitgegroeid tot een conglomeraat van ruim 400 dochter- en zusterbedrijven in activiteiten als cruises, de luchtvaart, bankieren, telecom en gezondheidszorg. Volgens de miljardairsindex van Bloomberg is Bransons fortuin 6,5 miljard dollar groot.

Luchtvaartcrisis

Enkele dagen geleden haalde Branson het nieuws omdat hij Virgin Atlantic naar de beurs wil brengen. Het luchtvaartbedrijf heeft geld nodig na de coronacrisis. Omdat zo'n 70 procent van zijn vluchten trans-Atlantisch was, kwam het hard aan toen het vliegverkeer tussen de VS en Europa bij het losbarsten van de crisis aan banden werd gelegd. De omzet slonk met 70 procent en Virgin Atlantic leed vorig jaar meer dan 1 miljard euro verlies.

6,5 miljard
fortuin branson
Volgens de miljardairsindex van Bloomberg is Bransons fortuin 6,5 miljard dollar groot.

Virgin Atlantic voerde een besparingsplan door en in april verkocht Branson al een eerste keer een schijf aandelen van Virgin Galactic voor 150 miljoen dollar, om de activiteiten van zijn luchtvaartmaatschappij te financieren.

Toch oogt de toekomst voor Virgin Atlantic nog niet rooskleurig. Ook dit jaar verwacht het bedrijf 1 miljard in het rood te gaan. Pas in 2023 zou er weer winst zijn. Daarom omschreef een analist de plannen van Virgin Atlantic om naar de beurs te trekken eerder als een 'financieel weesgegroetje', een nieuwe poging om extra cash op te halen om de koffers van het met schulden overladen bedrijf te vullen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud