Advertentie
Advertentie

Richard Branson zit weer op koers naar de ruimte

De VSS Unity vloog zaterdag tot zowat 90 kilometer hoogte. ©via REUTERS

Virgin Galactic Holdings, het ruimtebedrijf van ondernemer Richard Branson heeft zaterdag voor het eerst in meer dan twee jaar een testvlucht naar de ruimte gemaakt. Dat is een cruciale stap op weg naar commerciële operaties.

De testvlucht met het ruimtetuig VSS Unity vertrok zaterdag vanuit de staat New Mexico. ‘Na afkoppeling van het moederschip VMS Eve haalde VSS Unity een snelheid van drie keer het geluid (Mach 3) en bereikte de ruimte op een hoogte van 55,45 mijl (89 kilometer) alvorens terug te zweven naar de landingsplaats in Spaceport America’, aldus een mededeling van het bedrijf.

Virgin Galactic is van plan om geld te verdienen met ruimtetoerisme, waarbij het met zijn passagiers tot aan de rand van de atmosfeer, het begin van de ruimte, wil vliegen. Het ruimteschip wordt eerst met een groot straalvliegtuig (VMS Eve) op grote hoogte gebracht en van daaruit gelanceerd.

De voorbije twee jaar kampte het bedrijf echter met tegenslagen. De vorige testvlucht dateert al van februari 2019.

Test Gods

Volgens het boek 'Test Gods' van de New Yorkse auteur Nicholas Schmidle, die het bedrijf al meerdere jaren volgt, ontdekten technici twee jaar geleden dat er schade was ontstaan aan de romp van het ruimtevaarttuig, als gevolg van de druk die was ontstaan doordat enkele ventilatiegaten per ongeluk verstopt waren. Vorig jaar zorgde ook de coronapandemie voor vertragingen in het programma.

Afgelopen december kreeg Virgin Galactic een nieuwe tegenslag te verwerken toen VSS Unity er, na de afkoppeling van de VMS Eve, niet in slaagde om zijn motor te ontsteken. Het tuig kon wel zonder schade in een glijvlucht terugkeren. Een nieuwe poging in februari viel in het water nadat elektrische interferentie was gedetecteerd in het elektronische systeem van het ruimtevaartuig.

Branson en zijn CEO Michael Colglazier woonden de vlucht van zaterdag bij vanuit het operatiecentrum van Virgin Galactic in Spaceport America in New Mexico. Colglazier noemde de test een succes en zei dat alle doelen behaald waren. Het was ook de eerste keer dat gebruik werd gemaakt van een nieuw, nauwkeuriger vluchtcontrolesysteem. De enige onverwachte gebeurtenis was dat Branson na afloop met champagne begon te sproeien, aldus Colglazier.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud