Ruimtevaartbedrijf Elon Musk ontslaat tiende van personeel

Het hoofdkwartier van SpaceX in Hawthorne, Californië. ©REUTERS

Het ruimtevaartbedrijf SpaceX van Tesla-oprichter Elon Musk, SpaceX, gaat 10 procent van zijn 6.000 man grote personeelsbestand ontslaan. Het bedrijf verwijst naar 'uitzonderlijk moeilijke uitdagingen in de toekomst'.

'Om succes te boeken in onze ambities voor interplanetaire ruimtevaart en een globaal ruimtegebaseerd internet, moet SpaceX een slankere onderneming worden', aldus een woordvoerder van het bedrijf. 'Beide ontwikkelingen, zelfs wanneer ze apart aangepakt werden, hebben andere ondernemingen eerder al het bankroet ingejaagd.'

SpaceX stuntte vorig jaar nog met een testmissie van de raket die missies naar Mars moet mogelijk maken, en die een Tesla Roadster de ruimte in bracht.

De ontslagronde illustreert het ongeduld van de flamboyante eigenaar van SpaceX, Elon Musk. In juni vorig jaar ontsloeg hij zeker 7 topmanagers van het team dat werkte aan de ontwikkeling van de Starlink-sattelieten, die wereldwijd internet vanuit de ruimte mogelijk moeten maken. Naar verluidt ging de discussie toen ook al over het tempo waaraan dat project evolueerde.

SpaceX moet dan ook met felle concurrentie afrekenen. Ook Oneweb, bevolkt door verschillende voormalige Google-toppers en met financiële steun van het Virgin van Richard Branson, en de Canadese satellietveteraan Telesat werken hard aan de bouw van een satellietennetwerk dat de hele wereld van internet wil voorzien.

Naast het ontslaan van werknemers tankt SpaceX ook druk geld bij om de ambities waar te maken. In december lekte via de Wall Street Journal uit dat het ruimtevaartbedrijf 500 miljoen dollar vers geld ophaalde. Daarbij werd SpaceX gewaardeerd aan 30,5 miljard dollar.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud