Advertentie
Advertentie

Virgin-stichter Richard Branson wil op 11 juli ruimte in

Richard Branson showt een ruimtepak ontworpen voor de Virgin Galactic-astronauten. ©AFP

Als zijn ruimtevaartbedrijf Virgin Galactic die datum haalt, steekt Branson die andere miljardair, Amazon-baas Jeff Bezos, de loef af met een eerste ruimtetrip.

'Er opent zich een kans voor een volgende testvlucht van SpaceShipTwo Unity op 11 juli, in afwachting van de weersomstandigheden en technische verificaties', heeft Virgin Atlantic meegedeeld in een persbericht.

Sir Richard Branson zelf gaat mee aan boord. De Brit volgt dezelfde opleidingen en voorbereidingen als toekomstige particuliere astronauten.

Als Virgin Galactic de planning aanhoudt, zou Branson enkele dagen eerder dan Jeff Bezos de ruimte in gaan. Het boegbeeld van Amazon kondigde aan dat hij op 20 juli de ruimte ingaat aan boord van een raket van zijn eigen ruimtevaartbedrijf Blue Origin. Behalve Bezos en zijn broer en 'beste vriend' Mark is er plaats voor nog twee anderen. Een anonieme koper die 28 miljoen dollar neertelde voor het ticket neemt het ene plekje in, het andere is voor de 82-jarige Wally Funk.

Concurrentiestrijd

Bezos en Branson hebben zich op de markt van de private ruimtereizen gestort en zijn verwikkeld in een hevige concurrentiestrijd.  

 Er is wel een verschil tussen de twee ruimtereizen. Virgin Galactic voert zijn reizen uit door zijn raketvliegtuig eerst gekoppeld aan een vliegtuig de lucht in te laten gaan. Na het loskoppelen gaat het ruimtevaartuig vervolgens naar de rand van de dampkring.

Bezos' Blue Origin maakt gebruik van een raket die vanaf een lanceerbasis in Texas naar een hoogte van ruim 100 kilometer gaat voordat het ruimtevaartuig terugkeert naar de aarde.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud