Advertentie

Eurofighter staakt levering Typhoons

©EPA

De levering van het gevechtsvliegtuig Typhoon door het Europese consortium Eurofighter aan Duitsland is gestaakt. Oorzaak zijn problemen met de romp, die geassembleerd wordt door het Britse BAE Systems.

Niet alleen de peperdure F-35 of Joint Strike Fighter van Lockheed kampt met moeilijkheden. BAE Systems  heeft met het schaamrood op de wangen moeten toegeven dat er 'kwaliteitsproblemen' zijn ontdekt bij de assemblage van de romp van de Typhoon van het consortium Eurofighter, waar BAE deel van uitmaakt. Uit voorzorg werd de levering van het toestel aan de Duitse Luftwaffe daarom stopgezet.

Het grootste probleem is dat alle 390 al geleverde gevechtsvliegtuigen dezelfde mankementen vertonen. Eurofighter heeft daarom uit voorzichtigheid de levenscyclus van de Typhoon tijdelijk gehalveerd tot 1.500 vlieguren.

Alberto Gutierrez, CEO van Eurofighter, probeerde donderdag de gemoederen te bedaren door te verklaren dat 'dit probleem geen gevolgen heeft voor de veiligheid en evenmin beperkingen oplegt aan de operaties'. Niettemin dreigt Duitsland tijdelijk niet aan zijn NAVO-verplichtingen te kunnen voldoen door de staking van de leveringen.

Eurofighter is een project van het VK, Duitsland, Italië en Spanje waaraan BAE Systems, Airbus Group en Alenia (Finmeccanica)  meewerken. Naast de Duitse luchtmacht, maken ook de Britten, Italianen en Spanjaarden er gebruik van. Het toestel werd ook verkocht aan Oostenrijk, Oman en Saudi-Arabië.

Ons land is niet betrokken bij de productie van de Eurofighter en heeft er ook geen gekocht.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud