Sabca profiteert van nieuwe generatie raketten

Een geslaagde lancering van de Ariane 5 in Kourou in juli van dit jaar ©AFP

De kogel is door de kerk, het Europees Ruimtevaartagentschap (ESA) heeft drie contracten gesloten voor de ontwikkeling van de zware Ariane 6 en de lichte Vega C, de nieuwste generatie van draagraketten. Het levert Sabca 70 miljoen euro omzet op.

Het zat eraan te komen, maar de Europese ruimtevaartindustrie kan nu weer even op haar beide oren slapen. Vanmorgen kondigde de ESA in een persbericht de tekening van drie contracten aan: met Airbus Safran Launchers (ASL), het Franse ruimtevaartagentschap CNES en het Italiaanse ELV. Zij moeten er voor zorgen dat de opvolger van de Ariane 5 zijn eerste vlucht kan uitvoeren in 2020, die van de kleinere Vega C staat al gepland voor 2018.

De joint venture van Airbus Group  met de Franse motorenbouwer Safran  (ASL) is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van de Ariane 6 en werkt samen met ELV aan de motor van de Vega C. ELV moet de Vega C ontwerpen en bouwen. Het CNES neemt de constructie van de lanceerbasis in Kourou (Frans Guinea) voor zijn rekening. De contracten zijn respectievelijk 2,4 miljard euro (Ariane 6), 600 miljoen euro (lanceerbasis) en 395 miljoen euro (Vega C) waard.

België

Sabca  , met vestigingen in Haren, Lummen en Gosselies, is traditioneel een belangrijke leverancier voor de Ariane-raketten en werkte ook al mee aan de eerste versie van de Vega. 'Met de nieuwe contracten zijn we betrokken  in twee programma's, de ontwikkeling van de besturingssystemen (TVAS) voor zowel de Vega C als de Ariane 6', aldus CEO Jean-Marie Lefèvre vanuit Parijs, waar deze woensdagmorgen de ondertekening en de ceremonie plaatsvonden.

Volgens Lefèvre zorgt het onderzoeks- en ontwikkelingswerk voor de twee programma's de komende vijf jaar voor een omzet van 70 miljoen euro en verschaffen ze arbeid aan 40 à 50 mensen op de studiebureaus. Een deel van die omzet gaat wel naar Thales Alenia Space Belgium dat voor het elektronica-aspect zorgt, aldus Lefèvre. Thales fungeert daarbj als onderaannemer van Sabca

ESA duidde einde vorig jaar Sabca al aan als verantwoordelijke voor de TVAS van alle trappen van de Ariane 6-draagraket, systemen die er mee moeten voor zorgen dat de raket op koers blijft. In 2014 was ruimtevaart goed voor 30 procent van de groepsinkomsten van Sabca (203 miljoen), het gros daarvan is afkomstig van de Ariane 5-raket. In de drie vestigingen zijn ruim 1.100 personeelsleden aan de slag.

Lanceringen

Dit jaar werden al drie Ariane-5 raketten succesvol gelanceerd met samen 6 satellieten aan boord. Van de kleinere Vega gingen er twee de lucht in. De voorbije jaren brachten gemiddeld 5 à 6 Ariane 5-raketten gemiddeld 10 à 12 satellieten in de ruimte. De eerste geslaagde lancering met een Ariane 5 dateert al van 1998. De laatste vlucht van zijn voorganger, de Ariane 4, vond plaats in februari 2003. De eerste Vega-lancering dateert van februari 2012.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud