130 jobs op de helling bij Proost

©Dries Luyten

Bij drukkerij Proost in Turnhout staan 130 jobs op de helling. De rechtbank heeft het reddingsplan verworpen. Vandaag/woensdag is er een personeelsvergadering.

De Turnhoutse rechtbank van koophandel heeft het reddingsplan verworpen voor de Turnhoutse drukkerij Proost. Volgens de handelsrechter is er sprake van een sterfhuisconstructie. Vakbond ACV spreekt over 107 arbeiders en 23 bedienden, waarvan het lot nu onduidelijk is.

Op 25 maart vroeg drukkerij Proost bescherming tegen schuldeisers op basis van de Wet op de Continuïteit van de Ondernemingen (WCO). Dinsdag bekeek de handelsrechter het voorgestelde reddingsplan. Hij oordeelde echter dat Proost 'geen normaal', maar 'misbruik' maakt van de WCO. De rechter wijst in het vonnis op een eerdere WCO-poging uit 2012 'waarbij op identieke wijze onjuiste informatie en totaal onrealistische prognoses (zo blijkt althans) werden verstrekt'.

Bovendien 'blijkt uit alles dat de bestuurders en aandeelhouders [...] een sterfhuisconstructie hebben opgezet, die erop gericht is het commercieel waardevol deel van de vennootschap af te splitsen en een WCO-procedure op te starten voor een rest die commercieel niet interessant is.' Het bedrijf was bovendien niet in orde met fiscale en sociale verplichtingen.

Bij Proost, dat als slogan 'Turning Pages Since 1913' heeft, werken volgens vakbond ACV 107 arbeiders en 23 bedienden. In het voorgestelde reddingsplan zouden er 71 arbeiders en 15 bedienden mee overgenomen worden, maar doordat de rechter pas op 9 juli de faillissementsvraag behandelt, heerst nu onzekerheid.

'We wachten nu op de directie', zegt secretaris Piet Daneels. 'De directie kan nog beroep aantekenen of zelf snel de boeken neerleggen. Mogelijk is hun context dan om toch via een curator snel een doorstart te maken.' 'Voorlopig blijven we in het ongewisse', vervolgt Daneels. Vandaag vindt een personeelsvergadering plaats bij Proost.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud