180 banen bedreigd bij Henegouwse drukkerij

De drukkerij Hélio in Fleurus, in de buurt van Charleroi. ©Hélio

De drukkerij Hélio Charleroi, die in Nederlandse handen is, wil het faillissement aanvragen.

De drukkerij Hélio Charleroi, in het Henegouwse Fleurus, heeft vrijdagochtend tijdens een bijzondere ondernemingsraad haar intentie bekendgemaakt om het faillissement aan te vragen. Volgens het bedrijf is de voortzetting van de activiteiten 'niet langer houdbaar in de huidige marktomstandigheden'. Bij Hélio werken 180 mensen.

Het bedrijf drukt of drukte onder meer tijdschriften en reclamefolders van winkelketens zoals Carrefour en Cora. Het kende de voorbije decennia verschillende eigenaars. Zelfs de Nationale Portefeuillemaatschappij, een van de holdings van de vorig jaar overleden zakenman Albert Frère, zat er een tijd in het kapitaal.

Daarna belandde Hélio Charleroi bij de Canadese groep Quebecor World en nu is de drukkerij in handen van de Nederlandse Circle Media Group. Die kocht vorig jaar in ons land ook de drukactiviteiten van de mediagroep Corelio, een onderdeel van Mediahuis.

Overcapaciteit

Volgens de directie is er een continue daling van de drukvolumes in Europa, waardoor er 'een structurele overcapaciteit is en een dodelijke prijsconcurrentie'. Die leiden volgens haar overal in Europa tot reorganisaties, sluitingen en faillissementen. Daarbij komt een stijging van de papierprijzen, maar die kan niet doorgerekend worden aan de klanten.

'We opereren in moeilijke marktomstandigheden en nu hebben een nieuwe substantiële daling van de volumes en een verlies van bestellingen in de retailsector in 2018 geleid tot een onhoudbare situatie', aldus het bedrijf.

De werknemers zullen het bedrijf en de stocks bezetten, laat de christelijke vakbond weten. Zo willen ze hun eis kracht bijzetten om begin februari de lonen te betalen.

Hélio Charleroi boekte in 2017 een omzet van bijna 39 miljoen euro. Onderaan de streep bleef er 0,5 miljoen euro verlies over. Het gecumuleerd verlies bedraagt 7,7 miljoen euro. Het bedrijf diende al enkele keren af te slanken. Tien jaar geleden waren er nog tweemaal zoveel mensen in dienst.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud