24 miljoen dollar boete voor Antwerps verhuisbedrijf Gosselin

De internationale verhuizer Gosselin Group uit Deurne bij Antwerpen heeft van het Amerikaanse gerecht in beroep een boete gekregen van 24 miljoen dollar (17,4 miljoen euro). Het bedrijf maakte volgens het Amerikaanse gerecht prijsafspraken bij een verhuiscontract. In eerste aanleg lag de boete 50 keer lager.

De website Courthousenews.com berichtte maandag over de uitspraak. De rechtszaak tegen Gosselin en algemeen directeur Marc Smet draait rond een contract uit 2001 voor het naar Europa verschepen van bezittingen van militair personeel van het Amerikaanse leger en hun families.

Een rechtbank in eerste aanleg oordeelde in 2011 dat Gosselin bij het uitbrengen van een bod voor het contract prijsafspraken had gemaakt. Elke van de 9.136 uitgeschreven facturen werd bijgevolg als een valse claim aangezien. Gosselin stelde dat het bod onafhankelijk tot stand is gekomen.

Met een bedrag van 5.500 dollar per valse claim kon de boete theoretisch tot circa 50 miljoen dollar oplopen, maar er werd uiteindelijk 24 miljoen dollar geëist. Dat bedrag werd echter als onredelijk hoog beschouwd in verhouding tot de feiten en werd verlaagd tot 500.000 dollar.

Zowel de Amerikaanse overheid als Gosselin ging in beroep, waarna werd geoordeeld dat het bedrag van 24 miljoen dollar niet onredelijk was, waardoor het Antwerpse bedrijf nu bijna 50 keer meer moet betalen dan in eerste instantie.

Wat de concrete gevolgen zijn voor het Antwerpse bedrijf, waar eind juni een brand een magazijn in de Belcrownlaan nog in de as legde, is niet geweten. Op een telefonische vraag van Belga om een reactie ging Gosselin nog niet in.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud