'32 miljoen jobs tekort in Europa tegen 2050'

De Nederlanse uitzendgroep Randstad legt donderdag in een presentatie onder andere de nadruk op het verwachte tekort aan 32 miljoen full time equivalents in Europa rond 2050.

'Dat schept grote mogelijkheden voor de uitzendsector in deze regio. Dat gat moet dicht en uitzendbedrijven gaan daarin een grote rol spelen', aldus chief executive officer Ben Noteboom in Londen ten overstaan van beleggers en analisten gedurende een tweedaagse bijeenkomst.

Noteboom legt in zijn presentatie de nadruk op de demografische ontwikkelingen en spreiding.

'Mensen zullen langer moeten werken, maar dat is niet voldoende. Een andere manier om in het tekort te voorzien is immigratie, in sommige landen niet populair maar wel nodig. En verder zal de productiviteit omhoog moeten', aldus Noteboom, die in zijn presentatie verwijst naar de tweede studie over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkten 'Bridge The Gap' die het bedrijf deze zomer publiceerde.

Noteboom staat bij de tekorten niet alleen stil bij de kwantitatieve, maar ook de kwalitatieve tekorten.

De deregulering van de arbeidsmarkt in de Europese Unie is enige tijd geleden gestart en Noteboom heeft de indruk dat deze weliswaar gestalte krijgt, maar dat het tempo van dat proces relatief laag is.

In Spanje wordt de overheid en de bouwsector opengesteld voor uitzendkrachten. In Frankrijk is de overheid sinds 2009 al opengesteld voor de uitzendsector.

Mogelijkheden voor verdere deregulering liggen in Belgie en Italie, waar de publieke sector voor uitzendkrachten nog is gesloten, en de Duitse bouwsector.

Dit alles zal leiden tot hogere penetratiegraden, zo verwacht Randstad. Die zijn in de recente recessie in alle regio's onder druk komen te staan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud