Advocaten gaan digitaal

©BELGA

De nieuwe generatie advocaten wil af van het bureaucratische sectorimago. Dat leidt tot de lancering van innovatieve juridische internetplatformen.

De Gentse start-up Advocas, dat in april een onlineplatform lanceerde waar advocaten en cliënten elkaar kunnen vinden, kondigt de overname van de juristendatabank Zoekadvocaat.be aan. De fusie leidt ook tot een nieuwe naam, Jureca, voor zowel het bedrijf als de website.

Jureca/Advocas, een bedrijf uit de stal van KBC Startit, werd opgericht door marketing expert Edgar Warmoes en financieel adviseur Thomas Van Roy. Jochen Boeykens, de oprichter van Zoekadvocaat.be en bekend van onder meer Engagor, blijft betrokken bij het bedrijf.

'Match making'

Het nieuwe platform zegt de sterke punten van zijn voorlopers - slimme match making en de uitgebreide informatiedatabank - voortaan te willen combineren. Het richt zich zowel naar de burger die op zoek is naar een advocaat of juridische informatie als naar de advocaten zelf, die een medium krijgen voor hun digitale marketing.

De juridische sector werkt nog te vaak offline.
Thomas Van Roy
costichter Jureca

'Mensen krijgen nu in een mum van tijd een volledig aanbod van gespecialiseerde advocaten in hun eigen buurt. Dat is een broodnodige digitale innovatie in de juridische sector die te vaak nog offline werkt', zegt Van Roy.

Momenteel zijn 1.700 advocaten in Vlaanderen verbonden aan het platform. Populaire thema's zijn scheidingen, schulden, ontslag en huur. Voor de burgers is de dienst gratis. Voor advocaten is een korte steekkaart gratis. Een uitgebreider profiel en toegang tot het volledige profiel kost 50 euro per maand.

Artificiële intelligentie

Het is niet het enige online initiatief in advocatenland. Het Gentse juridisch kantoor deJuristen lanceerde eerder dit jaar de virtuele jurist Spectr , die zich laat installeren in de populaire zakelijke chat-applicatie Slack. Dat is een voorproefje voor een ambitieuzer project, de uitrol van een juridisch platform op basis van artificiële intelligentie.

De doelstelling is 'bedrijven en consumenten kwaliteitsvol en razendsnel juridisch advies aan te bieden aan lage tarieven'. Het kantoor haalde voor dat project 1 miljoen euro op.

Een groep van 17 gespecialiseerde advocatenkantoren en technische experten lanceerde eind vorig jaar hun samenwerkingsverband NILS, inclusief een gezamenlijk internetportaal.

De alliantie ambieert voor zakelijke klanten een 'one stop shop' te zijn voor fraudebestrijding, gerechtelijke procedures en geschillenbeslechting. Door zich samen te presenteren hopen de nichespelers een alternatief te vormen voor de grote traditionele advocatenkantoren.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud