Belegger schrikt van kostenexplosie bij Bpost

©Photo News

Het aandeel ploft 12 procent lager na zwakke kwartaalcijfers. De postgroep verloor sinds Nieuwjaar bijna 2 miljard beurswaarde. Dat zadelt ook de overheid op papier met een stevige minwaarde op.

2018 is een horrorjaar aan het worden voor Bpost . De Belgische postgroep bleef met haar kwartaalrapport onder de verwachtingen van zelfs de meest sombere analist en steeds meer beleggers gooien de handdoek: het aandeel tuimelt op de Brusselse beurs donderdag tot 12,5 procent lager. 

Het teleurstellend kwartaalrapport komt boven op een eerdere waarschuwing van CEO Koen Van Gerven dat de Amerikaanse e-commercespeler Radial voorlopig absoluut niet rendeert.

Dat blijkt bepaald niet gelogen: Jefferies-analist David Kerstens stipt in een update de bijzonder ontgoochelende winstbijdrage van Radial aan. Die Amerikaanse overname van 700 miljoen euro leverde afgelopen kwartaal slechts 1,5 miljoen winst aan, terwijl voor heel 2018 de lat op 16,9 miljoen euro ligt. Bovendien zei Van Gerven eerder al dat er pas meer tekst en uitleg over Radial volgt op de jaarlijkse investeerdersdag in Brussel, op 21 juni.

Radial is niet het enige probleem. Terwijl via de extra ingekochte omzet van Radial de verkopen jaar op jaar met 27 procent stegen, gingen de bedrijfskosten liefst 42 procent hoger. Dat is onder meer gevolg van het hoge absenteïsme en de opstartkosten van het nieuwe sorteercentrum Brussel X.

-37%
Rode lantaarn
Bpost is met een verlies van 37 procent sinds nieuwjaar veruit de slechtst presterende Bel20'er in 2018

'Wij verwachten dat de analistenconsensus na de kwartaalcijfers met zo'n 5 procent verlaagd wordt', vat Kerstens samen. De consensus ligt nu voor 2018 nog op een brutobedrijfswinst van 580 miljoen, terwijl Van Gerven waarschuwt dat het cijfer aan de onderkant van de eerder aangekondigde vork van 560 à 600 miljoen zal uitkomen. 

Sinds begin dit jaar is Bpost met voorsprong de slechtst presterende Bel20'er, met een verlies van 37 procent. Anders gesteld: in goed vier maanden ging 1,9 miljard euro in rook op. Meteen ook een streep door de rekening van de Belgische overheid, die dit jaar op haar belang van 50 procent op papier tegen een minwaarde van ruim 900 miljoen aankijkt. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud