Bpost waarschuwt voor 2019

Bpost-topman Koen Van Gerven ©Jonas Lampens

Bpost waarschuwt dat de voorstellen om de werkomstandigheden te verbeteren volgend jaar een impact zullen hebben op de winstgevendheid van het bedrijf.

De directie van Bpost bereikte eind vorige maand met de bonden een voorstel tot cao. Dat moet het tekort aan personeel en de slechte werkomstandigheden, waarover het personeel al maanden klaagt, opvangen. De bonden leggen dat voorstel nu voor aan hun achterban.

Bpost verwacht dat 2019 een uitdagend jaar zal worden voor het bedrijf.
Koen Van Gerven
Ceo Bpost

Over het voorstel werden geen details bekendgemaakt, maar Bpost heeft zich geëngageerd eind dit jaar minstens 900 extra tijdelijke werknemers in dienst te nemen. Maar 2019 wordt moeilijk en het akkoord met de bonden zal een impact hebben op het resultaat van volgend jaar.

'We verwachten dat 2019 een uitdagend jaar wordt voor het bedrijf', laat topman Koen Van Gerven weten bij de publicatie van de tienmaandentradingupdate, waarbij een interimdividenduitkering wordt aangekondigd van 1,06 euro bruto per aandeel. 'Niet alleen omdat het consumentengedrag snel blijft evolueren, maar ook omdat bijzondere aandacht zal gaan naar het uitwerken van de voorstellen die op tafel liggen om de werkbelasting in evenwicht te houden, de aantrekkelijkheid van de operationele jobs te verbeteren en de koopkracht te verhogen.'

Belangrijke impact

'Al die maatregelen zullen een impact hebben op de winstgevendheid van het bedrijf', zegt Van Gerven. De Bpost-topman benadrukt dat het welzijn van de werknemers hoog op de agenda staat en dat de signalen daarover gehoord zijn.

'Dit is geen winstwaarschuwing', voegt de woordvoerster toe. 'We bevestigen wel dat er een belangrijke impact zal zijn vanaf volgend jaar.'

Wat die impact zal zijn, kan Bpost nog niet kwantificeren nu de onderhandelingen met de bonden nog lopen. Meer informatie volgt volgend jaar bij de voorstelling van de jaarcijfers.

Van Gerven verwacht volgend jaar ook een aanzienlijke negatieve impact op de inkomsten als gevolg van een versnelling van de loonkostenindexatie - wat volgens de topman leidt tot een additionele kostenstijging van ongeveer 1 procent. Ook de aanpassing van het uitreikingsmodel zal de kosten volgend jaar met 10 tot 15 miljoen euro doen oplopen.

De verhoging van de postzegelprijs zal wel extra inkomsten opleveren.

Voor dit jaar zegt Van Gerven de financiële resultaten te behalen die voorop werden gesteld: een brutobedrijfswinst onderaan de vork van 560 à 600 miljoen euro. De raad van bestuur van Bpost keurde maandag de uitbetaling goed van een interimdividend van 212 miljoen euro. Bpost is voor 51 procent in handen van de Belgische overheid.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud