Bpost bereidt nieuw bod op PostNL voor

©ANP

Bpost waagt opnieuw een poging om PostNL over te nemen. Dat blijkt uit een voorbereidend document in handen van de Nederlandse krant Het Financieele Dagblad. Met de fusie ontstaat volgens de twee partijen het vierde postbedrijf van Europa.

In mei mislukte een poging van PostNL en Bpost om samen te gaan. Bpost zou toen tussen 5 en 6 euro per aandeel PostNL hebben geboden.

Volgens het document heeft Bpost zijn biedprijs nu met een onbekend bedrag verhoogd. Het Belgische postbedrijf wil de overname voor de helft in contanten en voor de andere helft met eigen aandelen betalen. Dinsdagmiddag werd PostNL verhandeld rond 4,28 euro per aandeel.

‘Wij reageren op geen enkel gerucht in de markt.'
Woordvoerder Bpost

Bpost wil geen commentaar geven. ‘Wij reageren op geen enkel gerucht in de markt', zegt een woordvoerder van Bpost. PostNL was nog niet in staat te reageren.

Bod op 'zes cruciale punten' beter

Bpost en PostNL werden in mei gedwongen hun overnamegesprekken publiek te maken na uitlatingen van Belgische politici. Die waren bang dat de Belgische staat na een overname zijn meerderheidsbelang in Bpost zou verliezen. Ook zou het bod toen zijn stukgelopen op onzekerheid over de opstelling van de Nederlandse concurrentiewaakhond ACM en de oplopende pensioenverplichtingen bij PostNL.

Bpost heeft zijn aanbod nu 'op zes cruciale punten' verbeterd, zo stelt het bedrijf in een vertrouwelijk document dat door een vergissing van een pr-bureau in handen is van de Nederlandse krant het Financieele Dagblad. Bpost geeft een 'onvoorwaardelijke' garantie voor de pensioenen van huidige en voormalige medewerkers van PostNL, boven op de afspraken die het Nederlandse postbedrijf hierover al heeft gemaakt. PostNL moet het grootste deel van de pensioenen van zijn huidige en voormalige werknemers betalen. Dat geld zit in een pensioenfonds, maar door de lage rente dreigt het rendement op die inleg te laag te zijn om alle pensioenbeloftes na te komen. Volgens de Nederlandse wet moet PostNL die tekorten vervolgens aanvullen om de oudedagsvoorziening van zijn werknemers te garanderen.

Handreiking aan ACM

©Mediafin

In een handreiking aan de mededingingsautoriteit ACM belooft Bpost niets te veranderen aan de uitvoering van de universele postdienst waartoe PostNL en Bpost in Nederland en België verplicht zijn. Het Belgische postbedrijf acht ‘een uitstekende verstandhouding met alle toezichthouders van het grootste belang'.

Zowel PostNL als Bpost kampt met teruglopende volumes op de postmarkt. Door de opkomst van het internet versturen bedrijven en consumenten steeds minder. Marktkenners voorspellen al enige tijd een consolidatieslag onder Europese postbedrijven. Eind september kocht Deutsche Post zijn Britse sectorgenoot UK Mail voor zo’n 280 miljoen euro.

Geen omvangrijke ontslagen

De fusie tussen Bpost en PostNL zal volgens de bedrijven nadrukkelijk niet gestoeld zijn op de wens om mogelijke schaalvoordelen of kostenbesparingen te behalen. De voordelen van de fusie moet volgens de twee bedrijven ontstaan door versnelde groei, onder meer met de bezorging van pakketten en op het gebied van internetwinkelen. 'Doel is het positioneren van deze transactie als enige mogelijkheid om voor beide bedrijven een duurzame toekomst op de Europese postmarkt te garanderen', zo stelt het document.

3.600
In totaal zou de fusie leiden tot 3.600 nieuwe banen, waarvan 1.800 in Nederland.

Omvangrijke ontslagen zullen volgens de bedrijven uitblijven, omdat er weinig overlap is in de activiteiten van Bpost en PostNL. In het nieuwe bod garanderen de Belgen dan ook ‘volledig behoud van de huidige werkgelegenheid’ bij PostNL. In totaal leidt de fusie tot 3.600 nieuwe banen, waarvan 1.800 in Nederland, claimen de bedrijven op basis van berekeningen van het adviesbureau McKinsey.

©BELGA

Nederlands gehalte

Bpost doet verschillende toezeggingen die bedoeld lijken om zorgen over het Nederlandse gehalte in het fusiebedrijf weg te nemen. Volgens het voorstel mag PostNL straks de voorzitter van de tienkoppige raad van commissarissen benoemen, Bpost mag het merendeel van de commissarissen voordragen.

De governance (structuur) ademt de spirit van een merger of equals en kent een evenwichtig governancemodel.
Bpost

Bpost is aanzienlijk groter dan PostNL. Het Belgische bedrijf heeft een beurswaarde van ruim 4,8 miljard euro, ruim het dubbele van de 1,9 miljard van PostNL. De omzet van PostNL ligt hoger dan die van Bpost, maar de winstgevendheid blijft ver achter op die van de Belgische sectorgenoot. Toch schrijft Bpost: ‘De governance (structuur) ademt de spirit van een merger of equals en kent een evenwichtig governancemodel.’

Bpost belooft tevens dat er een nieuw 'innovatiecentrum' komt in Nederland. Wat dat innovatiecentrum voor post precies gaat doen, maakt het document niet duidelijk.

Kleiner Belgisch staatsbelang

Bpost is op dit moment voor 51 procent in handen van de Belgische staat. Dat belang zakt na de overname onder 50 procent. Dat vooruitzicht leidde eerder tot ongerustheid van Belgische vakbonden, die vreesden voor ontslagen. Ten onrechte, stelde Bpost-topman Koen Van Gerven in augustus in een interview met De Tijd. 'De overgang van een overheidsbedrijf is bij wet vastgelegd. Aan de verworven rechten van het personeel zal in zo'n scenario niet worden geraakt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content