Belgisch-Nederlands posthuwelijk in de maak

CEO Koen Van Gerven van bpost ©BELGA

Bpost onderhandelt met PostNL over een overname van zijn Nederlandse sectorgenoot. De Belgische postgroep komt pas maandag met een mededeling.

Kort voor de middag kwam het bericht van de FSMA, de beurswaakhond van de Brusselse beurs, dat de notering van bpost tijdelijk werd gestopt op vraag van het overheidsbedrijf. Bpost zou later op de dag met een mededeling komen. Op dat ogenblik won bpost 0,6 procent. Daarna schoot PostNL   in Amsterdam meer dan vijf procent hoger op 3,85 euro, die notering werd pas een uur later opgeschort. Rond half vijf liet bpost weten dat het bericht pas maandag, voor de opening van de beurs zal uitgestuurd worden.

Bpost en PostNL werden in het verleden ook al eens genoemd als mogelijke partners. Toen heetten ze nog De Post – niet beursgenoteerd - en TPG/TNT. In 2003 liet de toenmalige topman van TPG, de charmatische en ambitieuse Peter Bakker, weten dat hij geïnteresseerd was in een partnership met De Post. Zijn enige voorwaarde was dat hij de meerderheid kreeg.

TNT was toen een boeiend en expansief bedrijf met een sterke expresse-activiteit, De Post moest onder Thijs nog aan zijn heropstanding beginnen en was nog 100 procent eigendom van de Belgische overheid. TNT bracht uiteindelijk een bod uit op De Post samen met de Franse La Poste maar haakte in 2005 af omdat het de meerderheid niet kreeg.

Uiteindelijk namen de Britse ricisokapitaalverstrekker CVC en de Deense Post 49 procent in De Post dat na zijn beursgang de naam veranderde in bpost. CVC en de Denen zijn sindsdien uit het kapitaal verdwenen. PostNL en TNT Express gingen hun eigen weg, PostNL behield tot begin deze week 14,7 procent in TNT. Dat pakket ging voor 642 miljoen naar FedEx dat TNT helemaal overnam.

Bpost  bracht op 25 maart een eerste bod uit op alle aandelen van PostNL, zo vernam de redactie. Het aandeel noteerde toen tegen 3,621 euro. Dat bod werd evenwel niet aanvaard door de Nederlandste postgroep, waarna het een tweede en een derde keer werd verhoogd. Dat laatste wordt nu blijkbaar bestudeerd.

Op papier wordt gesproken over een fusie onder gelijken, maar in de praktijk gaat het om een overname van PostNL door bpost omdat de beurswaarde van de Belgische groep met 4,8 miljard bijna drie keer groter is dan de 1,7 miljard van PostNL.

Kort na de middag kwam het bericht van de FSMA, de beurswaakhond van Euronext, dat de notering van bpost tijdelijk werd gestopt op vraag van het overheidsbedrijf. Bpost zou later met een mededeling komen. Op dat ogenblik won bpost 0,6 procent. Daarna schoot PostNL  in Amsterdam meer dan vijf procent hoger op 3,85 euro, die notering werd pas een uur later opgeschort.

De gesprekken werden duidelijk goed geheim gehouden, want de koers van het aandeel PostNL heeft sinds 25 maart - het paasweekend - nauwelijks bewogen, donderdag sloot het op 3,657 euro. 

Het is niet duidelijk of (een deel van) het bod in cash dan wel in aandelen bpost is voorgesteld of een mengeling van beide. Als dat tweede het geval is zou dat de uitspraak van Jean-Pascale Labille (PS) voor de RTBF deze morgen kunnen verklaren. De vroegere minister van overheidsbedrijven had gezegd dat de Belgische staat een deel van haar meerderheidsbelang (51,04%) in bpost wou verkopen.

Iets wat onmiddellijk formeel ontkend werd door de huidige minister van overheidsbedrijven Alexander De Croo. 'Ik wil heel duidelijk zijn: de Belgische staat is meerderheidsaandeelhouder in bpost en heeft geen enkele intentie om zijn deel te verkopen'. Volgens vakbondskringen circuleert de naam van PostNL al langer als mogelijke partner van bpost.

In eender wel scenario zou de Belgische staat met afstand de grootste aandeelhouder blijven van de fusiegroep. De overheid heeft een belang van 51,04 procent in bpost, de rest van het aandeelhouderschap is sterk versnipperd. PostNL heeft geen enkele referentieaandeelhouder, het grootste pakket van 10 procent zit bij de Amerikaanse investeringsgroep FMR LLC.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect