Brievenpost van Bpost daalt steeds sneller

Bpost ©ANP

Bpost boekte in het derde kwartaal minder inkomsten en minder winst, maar behoudt zijn doelstellingen voor het jaar. Het bedrijf vermeldt in één zin zijn bod op PostNL. Meer niet.

De inkomsten van Bpost  daalden met 12,4 miljoen euro tot 538 miljoen euro. Dat is 2,3 procent minder dan in hetzelfde kwartaal in 2015.

Dat is onder meer het gevolg van de daling van de vergoeding die Bpost krijgt voor de verdeling van de kranten en de uitvoering van het beheerscontract. Vorig jaar bedroeg de overheidsvergoeding voor het krantencontract nog 200 miljoen maar dit en de volgende vier jaar krijgt Bpost 'slechts' 170 miljoen euro.

Maar ook de binnenlandse brievenpost deed het slechter dan vorig jaar. De inkomsten daalden met 13,1 miljoen tot 315,2 miljoen euro of 4 procent. Het volume kachelde met 5,9 procent achteruit. Vorig jaar bleef de volumedaling beperkt tot 4,7 procent.

Dat werd gelukkig gecompenseerd door de goede prestaties van de pakjesafdeling. Daar stegen de inkomsten met 10 procent tot 85,7 miljoen euro.

Vooruitzichten

Bpost verwacht dat die volumegroei met dubbele cijfers voor de binnenlandse pakjes zal aanhouden. Voor de binnenlandse brievenpost rekent Bpost voor het volledige jaar op een volumedaling van ongeveer 5 procent.

Netto kwam Bpost uit op 60,8 miljoen euro, 2,1 procent minder dan dezelfde periode vorig jaar. De operationele cashflow daalde met 3,4 procent tot 110 miljoen euro. Volgens topman Koen Van Gerven van Bpost zal de cashflow en het dividend voor 2016 minstens op hetzelfde niveau blijven als in 2015.

Als belangrijke gebeurtenis na balansdatum vermeldt Bpost in zijn persbericht dat het 'een vriendelijk voorstel heeft gedaan aan PostNL voor het samengaan van de twee bedrijven via een openbaar bod'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud