Advertentie

Gentse HR-start-up haalt 850.000 euro op

Tim Clauwaert (m.) met mede-oprichters Gilles Mattelin en Philip De Smedt.

De Gentse start-up Intuo heeft 850.000 euro kapitaal opgehaald. Het bedrijf maakt cloudsoftware waarmee bedrijven hun personeel kunnen coachen en motiveren.

Het evaluatiegesprek is voor tienduizenden werknemers én werkgevers in het bedrijfsleven een jaarlijks moment van stress en frustratie. In de HR-sector zijn velen het er al lang over eens dat zo’n klassieke evaluatiemethode weinig bijbrengt. Maar veel bedrijven blijven er mee doorgaan, uit gemakzucht of omdat ze geen beter alternatief vinden.

De Gentse start-up Intuo hoopt hen wel van zo’n alternatief te kunnen overtuigen. De cloudsoftware die het bedrijf verkoopt, vervangt de momentopname van het evaluatiegesprek door een meer continue monitoring van werknemers. ‘Ze krijgen van collega’s constant feedback over hun dagelijkse werk, en ze kunnen daar ook op reageren. Die informatie wordt online bijgehouden, en op basis daarvan wordt er een maandelijks coachinggesprek gehouden’, zegt oprichter Tim Clauwaert, die erop let om het woord evaluatiegesprek niet in de mond te nemen.

‘Zo’n gesprek kan opgezet worden door een teamleider, maar in principe kan het in twee richtingen: ook de werknemer kan een gesprek het aanvragen. Bij de operator Mobile Vikings gebruiken ze onze software op die manier.’

Intuo werd aanvankelijk ontworpen als een opleidingsplatform voor werknemers. Het bedrijfje vond onderdak bij de accelerator Telenet Idealabs. ‘Uit onze gesprekken met bedrijven en HR-managers werd duidelijk dat er vooral behoefte was aan een tool om het hele ‘talent management’ op een nieuwe leest te schoeien’, zegt Clauwaert.

Behalve met het coachingluik werd de software daarom ook uitgebouwd met tools om de motivatie en het engagement van werknemers op peil te houden. Dat moet bedrijven ook helpen om hun werknemers gelukkig te houden, en het absenteïsme en het personeelsverloop binnen de perken te houden.

‘De klassieke manier om dat te doen, is één keer per jaar een enquête te houden onder je personeel. HR verwerkt dan de resultaten en start op basis daarvan projecten op. Maar die ‘feedback loop’ is te lang, waardoor werknemers het gevoel hebben dat er niet naar hen geluisterd wordt’, zegt Clauwaert. ‘Met ons systeem houden we constant de vinger aan de pols. Sporadisch worden aan de werknemers een aantal vragen voorgelegd, waar men ook direct kan op inspelen. De focus ligt veel meer op het ontwikkelen van een conversatie.’

De software van Intuo is volgens Clauwaert geschikt voor allerlei bedrijven. ‘Onze kleinste klant telt 15 werknemers, de grootste 80.000’. Alles samen wordt de software al door meer dan 100.000 mensen gebruikt. Onder meer Thomas Cook, KBC, Mobile Vikings, Fagron, Teamleader en het New Yorkse marketingbureau Wunderman zijn al klant. Bedrijven betalen een vaste vergoeding per gebruiker. Naargelang de geactiveerde opties gaat het om 3 à 6 euro per maand, zegt Clauwaert.

Met het verse kapitaal wil Intuo zijn verkoop opvoeren – ook in het buitenland - en investeren in de software zelf. ‘Op termijn willen we kunnen concurreren met gevestigde aanbieders van HR-software, zoals SAP, IBM en Oracle’, aldus Clauwaert. Naast de Vlaamse overheidsinvesteerder PMV stappen ook drie business angels in het kapitaal: Alex Segers, Marc Boone en Anthony Brenninkmeijer. Intuo denkt eiind dit jaar al break even te kunnen draaien en mikt volgend jaar voluit op groei.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud