Advertentie
Advertentie

Gilde legt de hand op T-Groep

©Lieven Van Assche

De Vlaamse regering verkoopt de groep boven t-interim aan het Nederlandse investeringsfonds.

Gilde troeft onder meer het Frère-fonds Ergon en het duo Gimv-SD Worx af. De overnameprijs schommelt tussen 150 en 170 miljoen euro. Vlaanderen zal zijn deel van de opbrengst gebruiken voor schuldafbouw. De Vlaamse overheid bezat 92,7 procent van T-groep. De rest van de aandelen (0,92%) zit in de handen van medewerkers of ex-medewerkers van het bedrijf. T-Groep heeft ook 6,38 procent eigen aandelen.

De T-groep ontstond in september 2002, na de afsplitsing van de commerciële diensten die onder de arbeidsbemiddelaar VDAB vielen. Op de Belgische markt is T-groep bekend van de merken t-interim en Ascento. De uitzendgroep heeft ook activiteiten in Nederland en Polen.

Het ene Gilde is het andere niet

Gilde wordt de nieuwe eigenaar van T-Groep. Maar het is niet het enige Gilde-fonds dat actief is in de Belgische uitzendsector. Vijf jaar geleden kocht Gilde Equity Management (GEM Benelux) Actief Interim.

De twee fondsen hebben gemeenschappelijke wortels, maar zijn volledig onafhankelijk van elkaar. Zo verkocht GEM Benelux enkele jaren geleden de Nederlandse producent van reinigingsmiddelen HG aan zijn zusterfonds Gilde Buy Out.

Er is ook nog een derde Gilde-fonds: Gilde Healthcare Partners. Dat investeerde onder meer in de beursgenoteerde biotechbedrijven Ablynx en Galapagos.

 

Het bedrijf is goed voor een omzet van 380 miljoen euro en een bedrijfswinst van zo’n 15 miljoen euro. Het noemt zich de op een na grootste onafhankelijke hr-dienstverlener in de Benelux, met 121 kantoren, 770 medewerkers en 2.050 Belgische dienstenchequemedewerkers.

T-groep was niet het enige verkoopdossier dat in de markt zit en gelinkt is aan de uitzendsector. Ook Vivaldis is op zoek naar een nieuwe partner voor zijn groeiplannen. Hoofdaandeelhouder Buysse & Partners mandateerde de consultant EY om het proces te begeleiden. De durfkapitalist nam de uitzendgroep in 2009 over.

De groeiperspectieven in de sector trokken de jongste jaren meerdere financiële partijen aan. Naxicap (en daarvoor Gimv) investeerde in Accent. Gilde Equity Management (GEM Benelux) nam Actief Interim over (zie kader). En Down2Earth kocht de helft van Vio, waarbij het investeringsfonds Saffelberg toen uit het kapitaal trad.

De Vlaamse overheid heeft wel een aantal voorwaarden aan de verkoop verbonden, zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA). Zo moet T-groep verankerd blijven in Vlaanderen. Het beslissingscentrum en de werkgelegenheid moet in Vlaanderen blijven. 'T-groep heeft ook de ambitie om verder te groeien in Vlaanderen', benadrukte Bourgeois. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud