Advertentie
Advertentie

Omega Diamonds ontsnapt in beroep aan miljardenclaim

Inspectie van een diamant. ©BELGA

De douane was in beroep gegaan tegen de vrijspraak van het Antwerpse diamantbedrijf en elf andere beklaagden.

Net zoals de rechter in eerste aanleg oordeelde ook het hof van beroep dat de Belgische douanewetgeving - het reglementeren van de invoer van ruwe diamant door vergunningen - in strijd is met het Europees recht.

Omega Diamonds, zijn oprichters, financiële experts en verwante bedrijven gaan daardoor vrijuit.

De Belgische vergunningswetgeving en controlemechanismen zijn strenger dan de Europese regels om ons land een voortrekkersrol te laten spelen en om de degelijkheid van de Antwerpse diamantmarkt te promoten.

De vrijspraak van Omega Diamonds kan een belangrijk precedent vormen voor andere rechtszaken die Douane en Accijnzen nog in de pijplijn heeft zitten. De douane zou nu nog naar het Hof van Cassatie kunnen stappen, niet over de grond van de zaak, wel over de procedure.

Miljardenclaim

Omega Diamonds ontsnapt zo aan een boete van minstens 4,6 miljard euro: de tegenwaarde van de ingevoerde diamanten plus dan nog een boete van 2,29 miljard euro.

Justitie en de belastingdienst deden eerder al onderzoek naar de zaak. Dat resulteerde in 2013 in een schikking van 150 miljoen euro aan ontdoken belasting en een boete van 10 miljoen euro. Maar de douane liet het er niet bij zitten.

Omega Diamonds had tussen 2003 en 2008 364 zendingen ruwe diamant uit Zwitserland en de Verenigde Arabische Emiraten ingevoerd. De firma zou de vergunningen daarvoor op basis van valse documenten verkregen hebben. Volgens het openbaar ministerie en de Douane waren de steentjes in waarde verhoogd, werden er nieuwe facturen opgesteld en kregen ze ook andere Kimberly-certificaten waarop niet vermeld stond dat ze uit Angola en Congo kwamen.

Omega Diamonds heeft altijd betwist dat ze niet correct gehandeld had. Douane en Accijnzen dagvaardde Omega Diamonds, haar oprichters Sylvain G. en Arye L., vertrouwenspersoon Marc M., de financiële experts Andy B. en Yves V.D.V., de firma Tulip Diamonds in Dubai en zaakvoerders van firma's uit Genève en Dubai.

Negen van de twaalf beklaagden beriepen zich voor de correctionele rechtbank op het 'non bis in idem'-principe. Dat zegt dat je niet een tweede keer vervolgd kunt worden voor een feit waarvoor je reeds gestraft werd en de beklaagden verwezen daarvoor naar de minnelijke schikking van 160 miljoen euro die vorig jaar gesloten werd.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud