Advertentie

PWC en ABN AMRO mochten vervolging ‘in overtime' afkopen

©rv

Ondanks de vernietiging van de ‘afkoopwet’ door het Grondwettelijk Hof hebben het Nederlandse kantoor van PWC en ABN AMRO Bank Luxembourg hun vervolging nog mogen afkopen.

Op 2 juni dit jaar oordeelde het Grondwettelijk Hof dat de zogenoemde afkoopwet in strijd is met de grondwet. De wet op de ‘verruimde minnelijke schikking’ laat verdachten toe op elk moment nog een deal te sluiten met de openbaar aanklager en zo hun vervolging af te kopen. Maar het Grondwettelijk Hof vindt het een probleem dat een echte controle op die schikkingen door een rechter ontbreekt.

Toch hebben het Nederlandse PricewaterhouseCoopers Belastingadviseurs en ABN AMRO Bank Luxembourg na het arrest van het Grondwettelijk Hof nog een verruimde minnelijke schikking kunnen krijgen. Op 13 juni besloot de kamer van inbeschuldigingstelling van Antwerpen dat de strafvordering tegen PWC en ABN AMRO door een minnelijke schikking vervallen was in de miljoenenfraudezaak tegen Nederbelg Louis Reijtenbagh (foto).

Criminele organisatie

In die grote fraudezaak werd de Luxemburgse tak van de ABN AMRO Bank vervolgd als mededader voor het witwassen van gelden van Reijtenbagh. PwC Belastingadviseurs werd vervolgd als raadgever van Reijtenbagh voor mededaderschap aan valsheid in authentieke akten en private geschriften, fiscale valsheid, gebrek aan fiscale aangifte en deelname aan een activiteit van een criminele organisatie. Maar die vervolgingen zijn in juni weggeveegd dankzij een afkoopsom waarvan de omvang vertrouwelijk blijft.

‘We hebben inderdaad een minnelijke schikking getroffen waardoor de Belgische juridische procedure is beëindigd’, bevestigt Meint Waterlander, woordvoerder van PwC Belastingadviseurs. ‘In de afweging tussen ons te moeten verdedigen in een jarenlange slepende juridische procedure en de mogelijkheid om deze op korte termijn te beëindigen, hebben we voor het laatste gekozen.’

Hoe lang de onderhandelingen met PwC en ABN AMRO al liepen voordat het Grondwettelijk Hof de afkoopwet vernietigde, is niet bekend. Maar sinds het arrest geldt een instructie van het College van procureurs-generaal dat het openbaar ministerie geen nieuwe onderhandelingen meer mag starten op basis van de kaduke wet. Ook alle lopende onderhandelingen zijn on hold gezet in afwachting dat minister van Justitie Koen Geens (CD&V) de afkoopwet bijstuurt.

Dading van 30 miljoen

Door hun schikking moeten PwC en ABN AMRO vandaag niet op de beklaagdenbank plaatsnemen bij de inleiding van het grote fraudeproces tegen Reijtenbagh en nog elf andere beklaagden, onder wie zijn echtgenote, kinderen en schoonkinderen. Onder hen ook Reijtenbaghs bekende schoondochter, Marlies Verhoeven, die een internationale kunstclub runt.

Opmerkelijk: ook een voormalige notaris uit het Antwerpse die als notaris de aktes tekende voor de vennootschappen die Reijtenbagh in ons land had, moet voor de correctionele rechtbank verschijnen. Het onderzoek onder leiding van de onderzoeksrechter Paul Van Santvliet bracht meer dan 70 bedrijven van Reijtenbagh in kaart: van België, Luxemburg, Monaco, Malta tot op de Britse Maagdeneilanden en andere belastingparadijzen.

Louis Reijtenbagh betaalde al een dading van meer dan 30 miljoen euro aan de Bijzondere Belastinginspectie (BBI), maar een schikking met het gerecht volgde niet. Zijn advocaat Raf Verstraeten bevestigt alleen dat de rechtszaak vandaag wordt ingeleid voor de rechtbank en dat er conclusietermijnen zullen worden afgesproken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud