Advertentie

PostNL voor rechtbank wegens georganiseerde sociale fraude

©Boumediene Belbachir

In Mechelen begint vandaag voor de correctionele rechtbank een groot proces tegen de pakjesbedrijven PostNL en GLS, en een resem onderaannemers. Ze worden beticht van wat de vakbonden 'een moderne vorm van slavernij' noemen.

Vrijdag staat op de rol van de Mechelse correctionele rechtbank een inleidende zitting gepland. In totaal is sprake van een 50-tal dossiers, met op de beklaagdenbank PostNL en GLS (twee van de belangrijkste koeriersbedrijven in ons land), maar ook bestuurders van beide bedrijven en een pak onderaannemers.

De pakjesbedrijven worden door de arbeidsauditeur gedagvaard wegens het aanzetten tot 'georganiseerde sociale fraude'. Er is sprake van onder meer zwartwerk en schijnzelfstandigheid. De vakbonden stelden zich burgerlijke partij.

Het gaat om een niet-levensvatbaar verdienmodel. Dit is moderne slavernij.
Roel Deseyn
Advocaat voor de christelijke vakbond

'PostNL en GLS werken niet met eigen koeriers. Ze schakelen daarvoor onderaannemers in. Die werken op hun beurt met werknemers of zelfstandigen. Maar de onderaannemers noch de koeriers hebben enige zeggenschap. Ze worden volledig aangestuurd door PostNL en GLS', zegt Hans Elsen, secretaris van de christelijke bediendebond ACV Puls. 'Zodra ze in hun bestelwagen zitten, moeten ze voldoen aan het draaiboek van PostNL en GLS', zegt Roel Deseyn, de advocaat voor de christelijke vakbond.

Race to the bottom

Volgens de bonden is een 'race to the bottom' ingezet, waarbij de koeriers 'worden uitgeperst als citroenen'. De sociale inspectie berekende dat de koeriers makkelijk 190 à 200 pakjes per dag moeten rondbrengen. 'In een normale arbeidstijd kan dat onmogelijk gedaan worden. Slagen ze er bovendien niet in hun pakjes rond te voeren, dan riskeren ze een financiële sanctie of verliezen ze hun werk. We hebben getuigenissen van pakjesbezorgers die moeten bijslapen langs de kant van de weg, of die amfetamines nemen om wakker te blijven. Dat zijn wurgcontracten', zegt Deseyn.

Op de beklaagdenbank zitten PostNL en GLS, maar volgens de christelijke vakbond gelden de wantoestanden voor de hele sector. 'Het gaat om een niet-levensvatbaar verdienmodel. Dit is moderne slavernij', zegt Deseyn.

Schrikeffect

De vakbonden willen bekomen dat bedrijven als PostNL en GLS de pakjesbezorgers - voor heel België gaat het naar schatting om 10.000 mensen - als werknemer in dienst nemen. Ze hopen dat de rechtszaak een schrikeffect veroorzaakt. Een uitspraak is er op zijn vroegst voor de zomer van 2022. De beklaagden riskeren miljoenenboetes, in extremis zelfs celstraffen.

We staan voor eerlijk werk en een fatsoenlijke verloning, ook voor mensen die in opdracht van ons pakjes bezorgen.
PostNL België

Het gebruik van onderaannemers is ook Bpost al lang een doorn in het oog. Bpost-topman Dirk Tirez hekelde onlangs nog dat dat een ongelijk speelveld creëert. 'Ik denk wel dat de regering zich bewust is van de noodzaak om daar iets aan te doen, ik hoef haar dat niet te zeggen', zei hij onlangs.

In een reactie zegt een woordvoerster van PostNL België dat het bedrijf zijn volledige medewerking aan het onderzoek verleent en alle wetten en regels naleeft. 'We staan voor eerlijk werk en een fatsoenlijke verloning, ook voor mensen die in opdracht van ons pakjes bezorgen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud