WeWork-oprichter nu ook beticht van zwangerschapsdiscriminatie

Adam Neumann, de oprichter van WeWork. ©Getty Images for WeWork

De gewezen stafchef van Adam Neumann voert in haar aanklacht aan dat ze tweemaal werd gedegradeerd omdat ze zwanger was.

WeWork, de Amerikaanse groep die zich toelegt op het aanbieden van coworkingplekken, heeft een bewogen jaar achter de rug. Het bedrijf zag niet alleen zijn beursplannen mislukken, het diende ook een doorstart te maken met noodfinanciering van de Japanse investeringsmaatschappij en aandeelhouder SoftBank.

Veel van de problemen hebben te maken met de oprichter van WeWork, Adam Neumann, die er een zootje van maakte en uiteindelijk werd bedankt met een gouden handdruk van 1,7 miljard dollar.

Neumann werd er al van beticht een bijzondere cultuur te hebben geïnstalleerd in het bedrijf, onder meer met veel alcoholgebruik, seksisme en zelfs grensoverschrijdend gedrag. Nu beschuldigt zijn gewezen stafchef, Medina Bardhi, de man en het bedrijf er formeel van haar te hebben gediscrimineerd omdat ze zwanger werd. Dat meldt de Amerikaanse krant The New York Times op basis van de tekst van haar klacht.

Marihuana

Toen ze begin 2016 voor het eerst zwanger werd, wou ze dat eerst niet meteen vertellen aan Neumann. Maar ze zag zich genoodzaakt het toch te doen omdat de man de gewoonte had tijdens businesstrips met een gehuurd vliegtuig marihuana te roken aan boord.

Daarop volgden een reeks vernederingen en discriminatie, aldus de aanklacht. Bardhi werd herhaaldelijk belachelijk gemaakt en gemarginaliseerd door Neumann en andere toplui. Neumann verwees ook naar haar zwangerschapsverlof als 'vakantie' of 'pensioen' en een andere topmanager, ook een vrouw, zei tegen Bardhi in het bijzijn van een collega: 'Wow, je wordt dik.'

Tweemaal meer

Als klap op de vuurpijl voert Bardhi aan dat ze bij haar twee zwangerschappen in dienst van WeWork telkens gedegradeerd werd. De eerste keer werd ze vervangen door een man die ruim tweemaal meer verdiende. Toen ze terugkeerde naar het bedrijf moest ze knokken om haar oude baan terug te krijgen. 

WeWork zei in een reactie nultolerantie te hanteren voor discriminatie en zich hard te verzetten tegen de aanklacht.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect