Zieltogend Hamon raakt niet uit rode cijfers

Koeltorenbouwer Hamon heeft enkele rampjaren achter de rug. ©Hamon

De Waalse koeltorenbouwer kan na een grote reorganisatie nog geen winst boeken.

De reorganisatie die het Waalse bedrijf Hamon de voorbije maanden op poten zette, werpen voorzichtig vruchten af. Hamon zag het aantal nieuwe orders in het eerste halfjaar stijgen met 65 procent tot 203 miljoen euro, blijkt uit de halfjaarcijfers die de koeltorenbouwer woensdagavond publiceerde.

Daarmee komt het bedrijf nog niet uit de rode cijfers. Hamon zag zijn operationeel verlies voor afschrijvingen (ebitda) in het eerste halfjaar dalen van 9,1 miljoen euro tot 0,5 miljoen euro. Zonder de herstructureringslasten van 2 miljoen euro mee te tellen was de rebitda wel licht positief.

Netto blijft Hamon over met een verlies van 18 miljoen euro. Dat is de helft meer dan het nettoverlies van 11,8 miljoen dat Hamon na het eerste halfjaar van 2017 boekte. Dat resultaat was toen weliswaar te danken aan de verkoop van een reeks activa.

Schuldvermindering

De lichte verbetering is volgens Hamon te danken aan de reorganisatie en besparingen die het bedrijf de voorbije maanden doorvoerde. Zo zette het bedrijf zijn activiteiten in Zuid-Afrika en Brazilië stop, wat Hamon 2 miljoen euro kostte maar flink bespaarde op werkingskosten. Ook kwam er een grotere focus op projecten met hogere marges

De reorganisatie kwam er na enkele absolute rampjaren. Zo publiceerde Hamon in maart dramatische jaarresultaten. Het aantal binnenkomende orders zakte vorig jaar met 33 procent. De brutobedrijfswinst (van voortgezette activiteiten) kwam 17,2 miljoen euro onder nul uit en het nettoresultaat zelfs 22 miljoen euro. Het was het vierde nettoverlies in vijf jaar tijd.

In februari voerde Hamon een kapitaalverhoging van 47 miljoen euro door, maar die flopte. Enkele maanden eerder moest Hamon een schuldherschikking van 87 miljoen euro doorvoerde. Door de transacties trok Sogepa, een vehikel van de Waalse overheid, het laken nog meer naar zich toe en moest de oprichtende familie Lambilliotte toezien hoe haar belang verder verschrompelde.

De problemen bij Hamon, ooit nog tot Entreprise de l'Année gekroond, begonnen toen in 2014 een groot boekhoudschandaal aan het licht kwam. Na tal van winstwaarschuwingen en kapitaalverhogingen is het aandeel op de beurs amper nog iets waard.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud