Agfa-manager wordt hoofd Securitas België

Een werknemer van Securitas in de Brusselse metro. ©BELGA

Ingrid Merckx, een manager bij de beeldgroep Agfa, gaat Securitas België leiden. Ze wordt de eerste vrouw aan het hoofd van een Belgische privébewakingsdienst.

Ingrid Merckx (52) is niet meteen een bekende naam. De burgerlijk ingenieur begon haar carrière bij de Generale Bank en was daarna enkele jaren aan de slag bij Telindus (nu een deel van Proximus). In 2002 stapte ze over naar de beeldgroep Agfa-Gevaert, waar ze verschillende functies bekleedde.

Ingrid Merckx ©Linkedin

Als een van de managers van de divisie Agfa HealthCare maakt Merckx deel uit van het team dat CEO Christian Reinaudo bijstaat bij de afsplitsing van de IT-tak van HealthCare. Ze is ook onafhankelijk bestuurder bij de schuimrubberproducent Recticel.

De Zweedse bewakingsreus Securitas plukt haar weg bij Agfa om haar te benoemen tot CEO van zijn Belgisch-Luxemburgse tak. Merckx begint daar begin september, vernam De Tijd. Securitas bevestigt de informatie.

De overstap is om meerdere redenen opvallend. Zo is Merckx voor zover bekend de eerste vrouw die aan het hoofd van een Belgische privébewakingsfirma komt. De sector een mannenbastion, ook internationaal. ‘Het is onze eerste vrouwelijke country manager in Europa’, zegt de Belg Aimé Lyagre, die bij de groep Securitas toeziet op een groot deel van de Europese activiteiten. ‘Er kwam geen positieve discriminatie aan te pas. We zijn gewoon gegaan voor de beste kandidaat.’

De technologische achtergrond van Merckx toont aan dat technologie almaar belangrijker wordt in de nog altijd zeer arbeidsintensieve bewakingswereld. Om die reden versterkt Securitas België-Luxemburg zijn raad van bestuur ook met Eric Van Zele, de gewezen CEO van onder meer Barco en Telindus.

Vrouwen maken maar 14 procent van het personeel uit. Securitas hoopt dan ook dat Ingrid Merckx als rolmodel zal fungeren.

De Telindus-connectie deed Merckx waarschijnlijk op de kandidatenlijst van Securitas belanden. Nadat Securitas het communicatiebedrijf SAIT had overgenomen, werd SAIT-voorzitter Jan De Schepper, een gewezen topmanager van Telindus en Proximus, bestuurder bij Securitas België. Als secretaris-generaal ziet hij ook toe op strategische dossiers.

Securitas België-Luxemburg is een uit de kluiten gewassen bedrijf. Met ongeveer 6.300 personeelsleden is het een van de grootste werkgevers van het land. Vrouwen maken maar 14 procent van het personeel uit. Securitas hoopt dan ook dat Merckx als rolmodel zal fungeren.

De winstgevende onderneming verwacht dit jaar een omzet van ongeveer 400 miljoen euro, tegen 380 miljoen vorig jaar. Securitas is met die cijfers en dankzij een sterke groei de belangrijkste speler op de Belgische privébewakingsmarkt. De naaste concurrent is het Britse G4S.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Tijd Connect