Apcoa-boekhoudster krijgt werkstraf voor verduisteren van ruim 500.000 euro

Philippe Op de Beeck, CEO van Apcoa. ©Siska Vandecasteele

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft het vroegere hoofd van de boekhouding bij parkeerbedrijf Apcoa Parking Belgium veroordeeld tot een werkstraf van 250 uur en een boete van 3.000 euro.

De 53-jarige vrouw uit Schelle had documenten in de boekhouding vervalst en zo 543.702 euro naar privérekeningen overgeschreven. De gelden werden verbeurdverklaard en toegekend aan Apcoa. De beklaagde moet ook 17.370 euro schadevergoeding betalen aan het parkeerbedrijf. D

De beklaagde beheerde sinds 2007 de boekhouding van het parkeerbedrijf en genoot veel vertrouwen bij de bedrijfsleiding. Begin 2016 ontdekte een medewerkster dat er niets niet klopte met de boekhouding. Een intern onderzoek bracht aan het licht dat de beklaagde minstens 400.000 euro naar privérekeningen had overgeschreven. 

Toen ze daarmee geconfronteerd werd, bekende ze onmiddellijk: ze had de gelden geschonken aan vrienden en familieleden die met financiële problemen kampten. Haar arbeidsovereenkomst werd daarop beëindigd en er volgde een klacht.  Na verder onderzoek bleek de omvang van de fraude nog groter. Tussen mei 2013 en december 2015 had ze 106 frauduleuze betalingen verricht, goed voor samengeteld 543.702 euro. 

Toen de vrouw daarover in maart 2016 verhoord werd, veranderde ze het geweer van schouder. Ze beweerde dat ze in opdracht van de algemeen directeur had gehandeld. Die wilde volgens haar zijn feestjes en reisjes uit de boekhouding weren, zodat het moederbedrijf in Duitsland in het ongewisse zou blijven. Haar aantijgingen werden onderzocht, maar uit niets bleek dat hij haar had aangestuurd of enig financieel voordeel had genoten. De man werd dan ook buiten vervolging gesteld. 

  De verdediging had niet betwist dat er gelden waren weggemaakt en had om een opschorting gevraagd. De rechtbank vond een werkstraf meer op zijn plaats. Als ze die niet uitvoert, staat er een vervangende gevangenisstraf van twee jaar tegenover.  De vrouw kan nog in beroep gaan tegen het vonnis. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud