Balcaen koopt uitzendgroep House of Talents

Filip Balcaen stort zich sinds de verkoop van Balta en IVC op een tweede loopbaan als investeerder. ©Emy Elleboog

De West-Vlaamse ondernemer lost het Sofindev-fonds af als partner van oprichter en CEO Steve Rousseau. Het prijskaartje van de transactie is niet bekend.

Steve Rousseau en Sofindev, het fonds rond de families Boël en Colruyt, gingen eind vorig jaar op zoek naar een partij die de sterke groei van House of Talents mee kon ondersteunen.

Meerdere investeringsfondsen bekeken het dossier, maar uiteindelijk haalt Baltisse, de investeringsmaatschappij van ondernemer Filip Balcaen (ex-Balta, ex-IVC), de hr-dienstengroep binnen. Baltisse koopt volgens onze informatie ongeveer 65 procent van House of Talents. Steve Rousseau en het management krijgen 35 procent in de nieuwe constructie boven het bedrijf.

House of Talents is een buitenbeentje in de uitzendwereld. Het focust exclusief op sectoren met schaarse profielen, knelpuntberoepen zeg maar. De groep stelt ruim 1.250 specialisten te werk in verschillende nichemarkten en opereert in België en Nederland.

Overnames

Sinds de instap van Sofindev eind 2016 - het fonds bezat de helft van de aandelen - realiseerde House of Talents meerdere overnames. In 2017 lijfde het Arcq en Chaintec in. Arcq is een outsourcingbedrijf voor de biotech-, voedings- en chemie-industrie, terwijl Chaintec focust op de outsourcing van werknemers met technische profielen in de industrie. Eind vorig jaar kocht het Valuebuilders (hr-interim-management) en Mides, een specialist in het detacheren van ingenieurs.

Steve Rousseau, de oprichter en CEO van House of Talents.

In twee jaar tijd klom de omzet van de hr-dienstengroep van 30 miljoen naar 100 miljoen euro en verviervoudigde de brutobedrijfswinst (ebitda). Een belangrijk deel van die groei realiseerde House of Talents op eigen kracht, zonder die overnames dus.

Om het groeiritme te kunnen aanhouden botsten de aandeelhouders tegen hun limieten. Daarom bekeken ze of interesse bestond in een overname van of een instap in House of Talents. De transactie werd begeleid door Argo Law, Deloitte en Nielen Schuman voor Sofindev en House of Talents en door Stibbe, PwC en EY voor Baltisse.

Filip Balcaen, van ondernemer tot investeerder

Sinds de verkoop van de tapijtgroep Balta en vooral van de vinylgroep IVC ontpopt de West-Vlaamse ondernemer Filip Balcaen zich als investeerder.

Balcaen is actief in vastgoed (retailparken, kantoren, rusthuizen) en heeft aandelen in enkele beursgenoteerde bedrijven, waaronder farmaleverancier Fagron. Hij stapte in Fagron aan de zijde van het investeringsfonds Waterland en Marc Coucke, toen het farmabedrijf begin 2016 van de ondergang gered moest worden.

Maar zijn grootste beursgenoteerde participatie is die in de Amerikaanse vloerbekledingsreus Mohawk. Hij kwam in het kapitaal van Mohawk toen hij zijn vinylgroep IVC verkocht aan de Amerikanen. In ruil voor IVC kreeg hij een pak cash, maar ook Mohawk-aandelen. Hij breidde zijn belang vorig jaar uit tot 2,5 procent. Die participatie is aan de huidige koers 238 miljoen dollar (209 miljoen euro) waard.

De West-Vlaming is ook een van de oprichters van de investeringsmaatschappij Pentahold en aandeelhouder van twee Waterland-fondsen. Hij investeerde fors in Origis, dat grote zonneparken bouwt in de VS en Latijns-Amerika. Hij engageerde zich eind 2016 om 100 miljoen euro in Origis te stoppen.

Eind 2017 nam hij de controle over Stevia One over, het troetelkind van reder Marc Saverys dat het natuurlijke calorieloze zoetmiddel stevia maakt.

Balcaen zit ook in het investeringsfonds Droia (dat investeert in bedrijven die kankertherapieën ontwikkelen), steunt het Antikankerfonds en is actief in tal van filantropische projecten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud