Belegger stort zich op bpost

©Photo News

De Belgische postgroep beleeft een hoogdag op de Brusselse beurs. De markt kan de uitstekende kwartaalcijfers duidelijk smaken.

Bpost  stuurde donderdagavond zijn kwartaalresultaten de wereld in en die zorgden vanmorgen voor nagenoeg unanieme positieve reacties bij analisten en beleggers. Het aandeel stond op een bepaald ogenblik meer dan tien procent hoger. Hoewel de omzet wat tegenviel, kwam de winst hoger uit dan verwacht. Het recurrente bedrijfsresultaaat (rebitda) steeg van 104,4 naar 114,0 miljoen euro, duidelijk boven de markconsensus van 105 miljoen.

Het management mikt nu voor het hele jaar op een rebitda van 'minstens' het (hoge) niveau van 2014 - namelijk 572 miljoen euro. En dat is eigenlijk een winstverhoging, merken Angus Tweedle van Bank of America Merrill Lynch en Andre Mulder van Kepler Cheuvreux terecht op. De sterke resultaten tot nog toe en het licht gestegen optimisme van bpost over het hele jaar, zijn in hoofdzaak te danken aan een drietal factoren.

Het bedrijf is er het voorbije kwartaal opnieuw in geslaagd zijn kosten met 28,2 miljoen te verlagen, 'niet echt een verrassing', vindt Tweedle, maar ze verklaart wel de winsttoename. De extra bijdrage van pakjes (7,4 miljoen) aan de rebitda, kan nog steeds niet het 'verlies' van de binnenlandse post (9,3 miljoen) compenseren. Het grootste deel van die kostenreductie komt overigens op conto van de daling van de tewerkstelling (-854 vte), een eindig verhaal.

Tweede factor is dat de daling van de brievenpost binnen de perken blijft. Een herstel van de commerciële post (advertisinig mail) en de krantenbedeling, maakt dat bpost nu een daling van minder dan zes procent verwacht tegen eerder 'rond zes procent'. Over het kwartaal bedroeg de globale daling van de inkomsten uit dit segment maar 4,7 procent, het laagste niveau in vier kwartalen. Mulder toont zich erg opgetogen over die evolutie.

Dan zijn er natuurlijk de pakjes, al kunnen die zoals gezegd het inkomstenverlies uit brievenpost nog altijd niet compenseren. Dat de binnelandse pakjes voor 13,5 procent meer inkomsten zorgden, was voor Tweedele 'een grote verrassing'. Die groei lag ook ruim boven de verwachting van Dieter Furniere van KBCS die op tien procent had gemikt. De internationale pakjes groeiden wel iets minder snel omdat de export van melkpoeder naar China wat sputterde.

'Het aandeel bleef het voorbije kwartaal wat achter tegenover sectorgenoten, maar nu de onzekerheid over de vergoeding voor het beheerscontract is weggeëbd en het met de brievenpost niet zo erg zal worden als gedacht, is die bezorgdheid uit de markt verdwenen', aldus de analist van Bank of America. Lees: en is er dus ruimte voor een koersstijging.

JPMorgan toont zich voorzichtig. Christopher Combe verhoogt zijn advies van 'afbouwen' naar 'houden', maar verlaagt zijn koersdoel van 24,50 naar 23,0 euro. Dat komt omdat de analist zijn winstprognose voor 2016 en 2017 met twee procent naar beneden trekt, wegens onzekerheid over de overheidsbijdrage voor het beheerscontract en de impact van besparingsoperatie Alpha. 

Tweedle bevestigt zijn koopadvies en koersdoel van 26 euro. Mulder vindt het aandeel ook koopwaardig, maar heeft een koersdoel van slechts 20,50 euro, ruim onder de huidige koers. Furniere verandert voorlopig ook niets (kopen, 25 euro). Mogelijk passen verschillende analisten hun advies en/of koersdoel deze namiddag nog aan, na de conferentie van vanochtend.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud