Advertentie

Belgische staat wat steviger in Bpost

©BELGA

De federale regering heeft haar (indirect) belang in Bpost lichtjes verhoogd. Ze bezit voortaan 51 procent van de postgroep. Dat staat te lezen in het jaarverslag van de staatsholding FPIM.

De federale regering bezat sinds mensenheugnis 50 procent plus 488 aandelen van Bpost. Ze had rechtstreeks 24,13 procent in handen en 25,87 procent via de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (FPIM). De beursgang van het postbedrijf veranderde daar niets aan: de private-equitygroep CVC was de enige aandeelhouder van Bpost die naar aanleiding van die operatie aandelen verkocht.

Uit het jaarverslag 2013 van de FPIM blijkt nu dat ze begin dit jaar iets meer dan 2 miljoen aandelen Bpost verwierf. De staatsholding bezit nu 26,9 procent van Bpost, wat de totale participatie van de Belgische staat (direct én inderect) op 51,04 procent brengt.

De FPIM kocht de bijkomende aandelen tegen een koers dat iets lager ligt dan de prijs waartegen het postbedrijf naar de beurs trok (14,5 euro) en gaf dus voor de betrokken aandelen ongeveer 30 miljoen euro uit. De koers van Bpost klom ondertussen tot 18,58 euro, wat neerkomt op een papieren meerwaarde van ruim 8,5 miljoen euro. 

De rest van de aandelen van Bpost zit voor het overgrote deel in de handen van institutionele en particuliere beleggers. Het personeel van Bpost bezit 0,46 procent van het postbedrijf.

De Belgische staat heeft een gelijkaardige positie in het kapitaal van Belgacom. Ze bezit 53,5 procent van de telecomgroep (56,5 procent van de stemrechten). Dat percentage laat de staat toe desgevallend pakketjes aandelen te verkopen en toch nog boven de drempel van 50 procent te blijven.

De FPIM liet onlangs bij monde van haar CEO en voorzitter weten dat ze alle participaties van de federale regering in overheidsbedrijven onder zich wilde groeperen. De staatsholding beheert tal van participaties, maar vreemd genoeg vallen het belang in Belgacom en een deel van de belangen in Bpost en de Nationale Loterij niet onder haar hoede. De FPIM gaat daar binnenkort een officiële brief over sturen naar de Wetstraat.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud