Bonden kritisch voor briefplannen Bpost

©Photo News

Vanaf maart stopt de postbode nog maar twee keer per week niet-dringende brieven in uw bus. Bpost broedde al langer op dat plan, maar brengt het nu versneld in de praktijk. De vakbonden zijn kritisch.

Terwijl de postbode vroeger dagelijks iets in elke brievenbus stopte, is dat nu nog maar in een op de twee bussen. De kosten van langs die bussen te passeren, blijven. Hoe houd je in zulke omstandigheden een postbedrijf winstgevend? Voor Bpost  is het antwoord: minder vaak brieven bedelen, tenzij er meer wordt voor betaald.

Begin dit jaar herintroduceerde het bedrijf de priorzegel, die 5 eurocent duurder is maar die garandeert dat een brief de volgende dag in de bus valt. Nu is het bedrijf klaar om een stap verder te gaan. Vanaf maart worden brieven met een goedkopere standaardpostzegel gebundeld en maar twee keer per week bezorgd.

'Nog nooit gezien'

Deze zomer wordt de nieuwe manier van werken getest in enkele kantoren, staat dinsdag in Het Laatste Nieuws. Het is de bedoeling dat de klanten nog niets merken. De test gaat vooral over het bundelen van post en het herorganiseren van rondes.

'Winst onder druk'

Koen Van Gerven, de CEO van bpost, herhaalde op Radio1 dinsdag dat de winst van zijn bedrijf 'zeer duidelijk onder druk' staat.

In die omstandigheden blijft het niet langer mogelijk een dividend te betalen zoals vroeger. Het dividend zal 85 procent van de Belgische nettowinst bedragen, herhaalde hij.

Op Radio 1 legde CEO Koen Van Gerven dinsdagochtend uit dat de maatregel sinds vorige zomer werd voorbereid en gepland was voor 2020-2021. Nu wordt de uitvoering versneld omdat de briefwisseling onverwacht snel afneemt. In het eerste kwartaal was er een daling met 9 procent. 'We hebben dat nog nooit gezien', zei hij. 

Per daling van 1 procent van de briefwisseling verliest Bpost 10 tot 14 miljoen euro, legde Van Gerven uit. Waar in 2011 dagelijks 12 miljoen brieven werden verstuurd, waren dat er vorig jaar nog 7,7 miljoen.

Brieven met een priorzegel, kranten en pakjes worden wel nog dagelijks bezorgd. De niet-dringende post wordt op twee dagen bezorgd. Marktonderzoek suggereert volgens Van Gerven dat dat het best op maandag en woensdag gebeurt.

'Duizend-en-een vragen'

De socialistische postvakbond ACOD is 'constructief maar kritisch' over de plannen met de niet-dringende post. 'Er zijn nog duiĀ­zend-en-een vragen.' Ook VSOA zit met een pak praktische vragen. De liberale vakbond benadrukt het belang van de pakjesmarkt voor het postbedrijf, zeker voor de tewerkstelling.

De christelijke bond ACV Transcom laakt dat de werknemers het nieuws moeten vernemen via de pers, terwijl ze nog niet weten wat de veranderingen voor hen precies inhouden. 'Het vertrouwen krijgt opnieuw een deuk. De ongerustheid is opnieuw groot.'

Volgende week is een ontmoeting gepland tussen de bonden en directie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud