Bpost-belegger gooit de handdoek in de ring

Bpost-CEO Koen Van Gerven. ©jonas lampens

Analisten plaatsen na de zoveelste waarschuwing van het postbedrijf vraagtekens bij zowel de betrouwbaarheid van de prognoses als de houdbaarheid van het dividend.

Na de boodschap dat forse investeringen in het personeel op de winst voor 2019 zullen wegen incasseert Bpost  nog maar eens een rake klap. Het aandeel tuimelt dinsdag op de Brusselse beurs tot 21 procent lager naar 8,95 euro, een diepterecord. 

Jefferies-analist David Kerstens vreest dat de analistenconsensus voor 2019 een heel stuk lager zal moeten.

-64%
Rampjaar voor Bpost
Het aandeel Bpost verloor dit jaar bijna twee derde van zijn waarde door een opeenvolging van waarschuwingen en tegenvallers.

'De kosten zullen zo'n 75 miljoen euro hoger liggen dan bij het pas zes maanden geleden op de beleggersdag voorgestelde plan', oppert Kerstens. 'We verwachten dat de consensus met 19 procent moet verlaagd worden.'

De kop van KBC Securities boven de update over Bpost   spreekt boekdelen: 'Throwing in the towel'. Analist Ruben Devos haalt het postbedrijf van de kooplijst en zet het huidige koersdoel, 17,50 euro, tussen haakjes. 

De conclusie na de jongste tegenvaller is hard: 'Ook al noteert Bpost nu fors goedkoper, toch denken wij dat het steeds moeilijker wordt om de betrouwbaarheid in te schatten van de prognoses die het bedrijf geeft. We zien ook weinig dat het aandeel op korte tot middellange termijn kan ondersteunen'. 

Bij het huidige dividendbeleid - 1,31 euro bruto per jaar - biedt Bpost ogenschijnlijk een fors rendement van bruto 14 procent, maar Devos denkt dat het royale dividend niet langer houdbaar is.

'De huidige winstprognoses voor 2019 en 2020 rechtvaardigen niet langer een dividend van 1,31 euro per jaar. Zowel de nettowinst als de cashflow zouden jarenlang tekortschieten om een jaarlijkse uitkering van 262 miljoen euro te kunnen dragen en volgens ons is het niet duurzaam om uit de reserves van 173 miljoen euro te putten.'

Ook Berenberg twijfelt aan de houdbaarheid van het dividend. Volgens het beurshuis zullen de onverwachte kosten uit het sociaal akkoord met de bonden een serieuze hap uit de winst nemen. Berenberg verwacht dan ook dat de bedrijfswinst volgend jaar 55 miljoen euro of 15 procent lager zal liggen dan de consensus van de analisten.

Het wordt steeds moeilijker om de betrouwbaarheid in te schatten van de prognoses die het bedrijf geeft.
Ruben Devos
KBC Securities-analist

Het aandeel Bpost beleeft een horrorjaar en verloor sinds nieuwjaar 64 procent. De reden is een opeenvolging van waarschuwingen door een lange lijst van problemen. CEO Koen Van Gerven omschreef in juni zijn bedrijf zelf als een 'brandend platform'. 

Er is de zwakke prestatie van de Amerikaanse e-commercespeler Radial, een overname van 700 miljoen euro die absoluut nog niet rendeert en binnenlandse problemen door de scherpe terugval van het briefverkeer en problemen bij het nieuwe Brusselse sorteercentrum. 

De snelle daling van het briefverkeer zet, ondanks forse prijsverhogingen, de inkomsten onder druk op een ogenblik dat de kosten sterk oplopen.

In een krappe arbeidsmarkt is er door de snelle opmars van e-commerce een scherpe concurrentieslag bezig voor bekwaam logistiek personeel. Dit zowel in de Verenigde Staten, waar gigant Amazon vorige maand een minimumloon van 15 dollar per uur invoerde, als in eigen land. Net daarom moet Bpost, na de sociale onrust van de voorbije weken, fors aan de bak om in het personeel te investeren. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud