Bpost klopt voor derde keer op rij prognoses

CEO Koen Van Gerven (rechts, naast Koning Filip) klopt voor de derde keer op rij de prognoses. ©BELGA

Bpost-CEO Koen Van Gerven slaagt er voor de derde keer op rij in de winstprognoses te kloppen. Dat heeft hij opvallend genoeg mede te danken aan een andere CEO van een overheidsbedrijf die een vliegende start nam: Dominique Leroy van Belgacom.

Het is misschien wel dé beurstrend van 2014: de twee met voorsprong best presterende Bel20'ers zijn ook de twee bedrijven waar de Belgische overheid grootaandeelhouder is. Belgacom-CEO Dominique Leroy klopt keer op keer de analistenprognoses, en met zijn derdekwartaalrapport springt ook Bpost-CEO Koen Van Gerven voor de derde keer op rij over de lat.

Over het derde kwartaal stijgt de omzet verrassend naar 569,2 miljoen euro, terwijl analisten gemiddeld een daling naar 561 miljoen verwachtten. Opmerkelijk: de afname van het binnenlands briefvolume lag met 4,3 procent een vol procentpunt boven de krimp met 5,3 procent waar analisten zich schrap voor zetten. Meteen slikken de Belgische posterijen de verlaging van hun jaarprognoses in: na een relatief zwak tweede kwartaal had Bpost voor geheel 2014 een daling van 5,5 procent in plaats van 5 procent vooropgesteld. Nu ligt de lat weer op de initiële minus 5 procent.

+10,3%
Het binnenlands pakjesvolume steeg in het derde kwartaal 10,3 procent, een forse versnelling tegenover de 5,2 procent groei over de eerste jaarhelft

Opvallend genoeg helpt precies die andere succesvolle nieuwe Bel20-CEO, Dominique Leroy, Bpost-CEO Koen Van Gerven een handje. De relatief geringe daling is immers gedeeltelijk te danken aan eenmalige klantenmailings die de naamsverandering van Belgacom in Proximus opleverde.

Maar ook de pakjesafdeling presteerde beter dan verwacht met een volumestijging van 10,3 procent, een duidelijke versnelling tegenover de 5,2 procent groei over het tweede kwartaal. Bpost maakt hier melding van 'eerste tekenen van herstel in C2C', de pakjes die consumenten elkaar via pakweg eBay sturen.

De beter dan verhoopte omzetevolutie vertaalt zich logischerwijs ook in beter dan verhoopte winstcijfers lager op de resultatenrekening. Dankzij de leeftijdspiramide slaagt Bpost er in de loonkosten structureel te verlagen, door oudere en duurdere statutaire werknemers schier geruisloos te vervangen door jongere en goedkopere contractuele werknemers. De bedrijfswinst stijgt 2 procent naar 82,9 miljoen, terwijl analisten op een afname met 4 procent naar 78,6 miljoen rekenden.

De nettowinst volgens de internationale IFRS-boekhoudnormen daalde wel met 2 procent tot 52,7 miljoen. Dit is vooral te wijten aan boekhoudkundige impact van de lagere rente: door die lage rente stijgt de huidige waarde van de toekomstige pensioenverplichtingen, wat onder IFRS de financiële lasten de hoogte injaagt.

Die impact speelt bij de Belgische boekhoudnormen niet, waardoor het 'Belgische' onderste lijntje met 4 procent stijgt naar 46,6 miljoen euro. Dat laatste is belangrijk, aangezien de Belgische nettowinst de grondslag vormt voor het dividend. Volgende maand kondigt Bpost een interimdividend aan op basis van de resultaten over eerste tien maanden van het boekjaar.

 

 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud