Bpost krijgt 37 miljoen boete voor machtsmisbruik

©BELGA

De Raad voor de Mededinging legt bpost een boete op van 37,4 miljoen euro op wegens misbruik van haar machtspositie. Het ging om kortingen die werden toegepast in overeenkomsten die bpost sloot met grote klanten en met tussenpersonen. Bpost onderzoekt of het in beroep gaat.

Bpost is behalve in het afleveren van post ook actief in briefwisseling in enveloppen stoppen en poststukken bundelen voor grote bedrijven vooraleer ze naar de postsorteercentra worden gebracht. In die sector van de postbemiddeling zijn ook kleinere bedrijven actief zoals Spring, Link2Biz en Publimail. Bpost zou echter discriminerende voorwaarden hebben opgelegd aan die concurrerende sorteerders en hun klanten. Die concurrenten hadden klacht neergelegd en halen nu hun slag thuis.

De veroordeling houdt verband met een kortingensysteem 'per sender' dat bpost toepaste. Daardoor konden grote klanten die rechtsreeks met bpost werkten, kortingen krijgen tot 50 procent van het basistarief. Bedrijven die hun zendingen verstuurden via tussenpersonen, kregen die kortingen niet of enkel retroactief. 'Een dergelijk systeem van kortingen kon voor gevolg hebben dat de tussenpersonen of voorbereidingsbedrijven verhinderd werden om voordelige tarieven aan te bieden aan grote klanten', zo verklaarde de Raad voor de Mededinging in een persbericht. Bpost onderzoekt of het in beroep gaat tegen de beslissing. De Belgische postgroep zegt de boete te kunnen betalen. Volgens woordvoerder Piet van Speybroeck zal de boete geen impact hebben op de lopende en geplande projecten.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud