Advertentie

Bpost mag geen postkantoren sluiten van regering

Een postkantoor van Bpost ©Photo News

De ministerraad heeft het zesde beheerscontract voor Bpost goedgekeurd. Bpost moet in elke gemeente minstens één volwaardig postkantoor blijven uitbaten.

Het nieuwe beheerscontract loopt tot 2020 en moet het huidige, dat eind dit jaar afloopt, vervangen. Het contract bepaalt onder meer dat Bpost een netwerk van minstens 1.300 verkooppunten moet hebben, waarvan 650 postkantoren. Het voorziet ook dat in elke gemeente minstens één volwaardig postkantoor moet zijn. Daarover bestond niet altijd bij iedereen even grote eensgezindheid.

Daarnaast moet Bpost, net als in het huidige contract, een hele reeks andere publieke diensten verzorgen. Zo moeten de postbodes de betaling van pensioenen aan huis aan senioren blijven uitvoeren net als de uitkeringen aan mensen met een handicap. Bpost moet ook post van het verenigingsleven (jeugdbewegingen, sociaal-culturele verenigingen enz) tegen een bijzonder tarief blijven verzenden en instaan voor de financiële en administratieve verwerking van boetes.

Andere taken die in het nieuwe beheerscontract behouden blijven, zijn de verkoop van postzegels en andere postwaarden en het leveren van contant geld aan het loket.

Het krantencontract is niet langer in het beheerscontract opgenomen omdat het deze keer op vraag van Europa via een openbare aanbesteding werd toegekend. Bpost heeft het contract opnieuw gewonnen.

Bpost krijgt voor haar dienstverlening ook bepaalde kwaliteitsdoelstellingen opgelegd. Worden die niet gehaald dan daalt de vergoeding die Bpost krijgt voor de uitvoering van het beheerscontract.Voor de openbare dienstverlening in het vorige beheerscontract kreeg Bpost voor de periode 2013-2015 elk jaar iets minder dan 300 miljoen euro. Toen zat daar wel het krantencontract nog in waarvoor Bpost jaarlijks circa 200 miljoen kreeg. De steun voor het krantencontract is nu verlaagd tot 165 miljoen euro.

Voor alles samen - kranten- en tijdschriftencontract en de uitvoering van de  universele dienstverlening - krijgt Bpost in totaal 261 miljoen euro in 2016 (27 miljoen minder dan dit jaar), 260,8 miljoen in 2017, 257,6 miljoen in 2018, 252,6 miljoen in 2019 en 245,6 miljoen in 2020.

Het nieuwe beheerscontract gaat nu naar de Europese Commissie voor goedkeuring.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud