Bpost probeert Belgacom-CFO alsnog binnen te loodsen

Bpost laat Ray Stewart, de financieel directeur van Belgacom, niet los. ©EPA

Bpost onderneemt een nieuwe poging om Belgacom-CFO Ray Stewart en Michael Stone (Deutsche Post) in zijn raad van bestuur te krijgen. Op de algemene vergadering was niet over hun benoeming als onafhankelijke bestuurders gestemd na protest van diverse aandeelhouders.

Bpost houdt echter voet bij stuk en roept voor maandag 22 september om 14 uur een bijzondere algemene vergadering samen. Met slechts een agendapunt: de benoeming van Ray Stewart en Michael Stone als onafhankelijke bestuurders.

De twee waren eind maart al voorgedragen door de raad van bestuur, maar op de algemene vergadering van 14 mei kwam het niet tot een stemming daarover. Verschillende, naar verluidt Angelsaksische aandeelhouders struikelden over de voordracht van de twee. Ze stelden zich vragen en wensten meer uitleg over de term ‘onafhankelijkheid’.

Ray Stewart is immers CFO van Belgacom, een bedrijf dat dezelfde meerderheidsaandeelhouder heeft als Bpost, met name de Belgische overheid. Stewart is daarnaast niet-uitvoerend bestuurder bij Nyrstar. In een presentatie voor beleggers zei Bpost hem te willen aantrekken vanwege zijn uitgebreide ervaring met ‘financiën, boekhouding, risicobeheer en auditaangelegenheden in grote en complexe organisaties’. Dat Stewart ook een sleutelfunctie bekleedt bij Belgacom, zag Bpost niet als een bezwaar.

Of een aantal aandeelhouders van Bpost ook vraagtekens plaatsen bij Michael Stone, is minder duidelijk. Stone geldt als een specialist in de sector van de pakjesdiensten. Hij vervulde functies die daarmee verband houden, bij Deutsche Post/DHL en DX Group en is momenteel bij Neopost verantwoordelijk voor het Verenigd Koninkrijk.

De bijzondere algemene vergadering van Bpost komt overigens niet als een verrassing. Op de algemene vergadering zei toenmalig voorzitter Martine Durez dat het agendapunt was geschrapt omdat er onvoldoende tijd was om de aandeelhouders grondig te informeren over de zaak. Zij had toen al aangekondigd dat er een bijzondere algemene vergadering zou worden samengeroepen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud