Bpost worstelt met kostenexplosie en volumekrimp

Koen Van Gerven, CEO van Bpost ©REUTERS

Een buitenlandse deal die niet rendeert en snel krimpend binnenlands briefverkeer. Een mix die de postgroep in 2018 zo goed als zeker voor het eerst sinds de beursgang vijf jaar geleden met een lagere winst zal opzadelen.

De brutobedrijfswinst (ebitda) van Bpost bedroeg in het eerste kwartaal 140 miljoen euro. Dat is een vijfde minder dan de 177 miljoen een jaar eerder en een heel stuk onder de 155 miljoen euro die de meest sombere analist voorspelde.

De scherpe daling komt voort door een mix van hogere kosten en een scherpe daling van de volume in de brievenpost. De kosten stegen zowel door de overname van het Amerikaanse Radial, een deal van 700 miljoen waarvan CEO Koen Van Gerven eerder dit jaar moest erkennen dat ze tot nader order niet rendeert en mogelijk zelfs in 2020 nog niet aan een hogere winst zal bijdragen.

Maar dat is niet het enige probleem aan kostenzijde. Ook 'organisch' stijgen de kosten omdat Bpost in de pakjesdienst met oplopende kosten voor uitzendarbeid en absenteïsme kampt. Ook de kosten voor transport en huur stegen.

Brief

Dankzij de overname van Radial en de snel groeiende pakjesdient steeg de omzet van Bpost nog wel met 27 procent naar 916 miljoen. Maar het probleem is dus zoals vermeld dat de bedrijfskosten nog veel sterker stijgen, met 42,5 procent naar 776 miljoen. 

De extra omzet uit de overname van Radial (193 miljoen euro) niet meegerekend, bleef de omzetstijging beperkt tot 1,4 miljoen euro. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de binnenlandse brievenpost met 6,6 procent terugviel.

Die scherpe terugval is forser dan de minus 5,8 procent over heel 2017 en zorgwekkend: als een vuistregel kun je stellen dat Bpost een volumedaling tot 6 procent kan compenseren met een mix van hogere prijzen en kostenbesparingen. De snelle afname kan er op wijzen dat steeds meer grote bedrijfsklanten de klassieke brief overschakelen op mail. 

-28%
Rode lantaarn
Bpost is met een verlies van tot nog toe 28 procent de slechtst presterende Bel20'er in 2018

Voor heel 2018 blijft Bpost uitgaan van een daling van het briefvolume met 7 procent. Eigenlijk een sombere prognose aangezien 2018 een verkiezingsjaar is en dat normaal gezien een boost geven aan de volumes. 

Van Gerven waarschuwt dat voor heel 2018 de winst aan onderkant van eerder aangegeven vork (560 à 600 miljoen euro) zal uitvallen, 'gezien de volumedaling van brievenpost, absenteïsme en de productiviteit bij het sorteren van pakjes'. Het dividend zou minstens 1,31 euro per aandeel bedragen.

De facto voorspelt Bpost dat de recurrente brutobedrijfswinst dit jaar zal zakken. In 2017 kwam de ebitda namelijk uit op 598 miljoen euro. Het zou voor het eerst sinds de beursgang in 2013 zijn dat Bpost die 'genormaliseerde winst' ziet dalen. 

Door de eerdere waarschuwing is het aandeel Bpost dit jaar met een verlies van 28 procent de slechtst presterende Bel20'er. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud